Erilaisia lomautustapoja
Kokoaikainen lomautus
Kokoaikainen lomautus tarkoittaa sitä, että lomautus kestää yhdenjaksoisesti vähintään kalenteriviikon maanantaista sunnuntaihin. Tällöin maksamme lomautuspäiviltä täyttä ansiopäivärahaa. Jos sinulla on kokoaikaisen lomautuksen lisäksi muuta tuloa, esimerkiksi yritystoiminnasta saatua tuloa, ansiopäiväraha maksetaan soviteltuna päivärahana. Tällöin otamme huomioon yritystoiminnasta saadut tulot ja maksamme lomautusviikoilta ansiopäivärahaa soviteltuna päivärahana. Voit laskea sovitellun ansiopäivärahan arviomäärän sähköisessä asioinnissa.
Arkipyhäpäiviltä ei makseta ansiopäivärahaa, jos ne ovat sinulle normaalistikin palkallisia vapaapäiviä. Jos sinut lomautetaan esimerkiksi pääsiäisviikoiksi, ensin asetetaan seitsemän päivän omavastuuaika ajalle 25.3.–4.4.2024 ja ansiopäivärahaa maksetaan yhdeltä päivältä (5.4.2024) . Pitkäperjantai ja pääsiäismaanantai eivät käy omavastuupäiviksi eikä niiltä makseta ansiopäivärahaa. Vappupäivän, helatorstain, juhannusaaton, jouluaaton, joulupäivän, tapaninpäivän, uudenvuodenpäivän ja loppiaisen kanssa toimitaan samoin. Näiltä päiviltä ei makseta ansiopäivärahaa. Ne eivät myöskään käy omavastuupäiviksi.
Poikkeuksena ovat alat, joissa arkipyhäpäivät voivat olla työpäivä. Tällöin maksamme lomautustilanteessa ansiopäivärahaa myös arkipyhäpäiviltä sillä edellytyksellä, että ko. päiviltä on vähennetty palkka.
Lyhennetty työviikko
Lyhennetty työviikko tarkoittaa sitä, että sinut on lomautettu kokoaikaisesta työstä vähintään yhdeksi kokonaiseksi lomautuspäiväksi kalenteriviikon (ma-su) aikana. Myös tässä tilanteessa maksamme lomautuspäiviltä täyttä ansiopäivärahaa. Työaika saa olla näillä viikoilla enintään 80 prosenttia alan enimmäistyöajasta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sinulla voi olla kalenteriviikon aikana enintään neljä normaalipituista työpäivää yhden lomautuspäivän lisäksi, jotta voimme maksaa ansiopäivärahaa lomautuspäivältä. Jos olet vuorotyössä ja sinulla on kalenteriviikon aikana kolme lomautuspäivää ja neljä työpäivää, ansiopäivärahaa ei voida maksaa kuin yhdeltä päivältä, vaikka sinulta olisi vähennetty kolmelta päivältä palkka. Tämä johtuu siitä, että työttömyyspäivien ja työ-, korvaus- ja omavastuupäivien lukumäärä voi kalenteriviikon aikana olla enintään viisi.
Jos sinulla on lyhennetyn työviikon lisäksi muuta tuloa, esimerkiksi sivutoimisesta yritystoiminnasta saatua tuloa, ansiopäiväraha maksetaan soviteltuna päivärahana. Tällöin otamme huomioon työnantajalta saadun palkkatulon sekä yritystoiminnasta saadun tulon ja maksamme soviteltua päivärahaa lomautusviikoilta. Lomauttavalta työnantajalta saadut tulot huomioidaan ansaintaperusteisesti, toisin sanoen tulot huomioidaan sille kuukaudelle, jona työ on tehty. Sivutoimisen yritystoiminnan tulot huomioidaan pääsääntöisesti viimeksi vahvistetusta henkilökohtaisesta verotuspäätöksestä. Sovitellun ansiopäivärahan arviomäärän voi laskea sähköisessä asioinnissa.
Jos sinut on lomautettu osa-aikatyöstä lyhennetylle työviikolle, emme maksa lomautuspäiviltä täyttä ansiopäivärahaa, vaan maksamme soviteltua päivärahaa. Tämä johtuu siitä, että ansiopäivärahan maksaminen lomautuspäiviltä täysimääräisenä edellyttää sitä, että olet tehnyt kokoaikatyötä ennen lomautusta.
Lyhennetty työpäivä ja sekamuotoinen lomautus
Lomautus voidaan toteuttaa myös lyhennetyn työpäivän muodossa. Tämä tarkoittaa sitä, että päivittäistä työaikaa lyhennetään esimerkiksi 7,5 tunnista 6 tuntiin päivässä ja palkkaa on vähennetty vastaavasti. Lyhennetyn työpäivän ajalta maksetaan soviteltua päivärahaa. Palkkatulot huomioidaan maksuperusteisesti, toisin sanoen sille sovittelujaksolle, jona ne maksetaan. Lyhennetyssä työpäivässä on myös työaikatarkastelu, joten työaika saa olla enintään 80 prosenttia alan enimmäistyöajasta, jotta soviteltua päivärahaa voitaisiin maksaa. Työaikaa tarkastellaan sovittelujaksoittain eli neljän kalenteriviikon tai kuukauden jaksoissa ja työaika huomioidaan sille sovittelujaksolle, jona palkka maksetaan.
Sekamuotoinen lomautus tarkoittaa sitä, että sinulla on vajaita ja kokonaisia lomautuspäiviä saman hakujakson aikana. Tulot huomioidaan soviteltua päivärahaa maksettaessa pääasiassa maksuperusteisesti, toisin sanoen tulot huomioidaan sille sovittelujaksolle, jona ne maksetaan. Myös työaika huomioidaan sille sovittelujaksolle, jona palkka maksetaan.
Sovitellun ansiopäivärahan tasoa voi käydä testaamassa työttömyyskassan sähköisessä asiointijärjestelmässä.
Katso sovitellun ansiopäivärahan tarkemmat maksamisen edellytykset sekä suuruus kohdasta työnteko ja tulot ansiopäivärahalla.
Omavastuuaika
Ennen kuin ansiopäivärahan maksaminen voi alkaa, asetetaan omavastuuaika, jonka ajalta ei makseta ansiopäivärahaa. Omavastuuaika on seitsemää täyttä työpäivää vastaava aika. Omavastuuajan tulee täyttyä enintään kahdeksan peräkkäisen kalenteriviikon aikana. Jos ensimmäinen omavastuupäivä on viikolla 8 esimerkiksi perjantaina, viimeinen mahdollinen ajankohta kartuttaa omavastuupäiviä on viikolla 15. Omavastuupäiviä voi kertyä yhden kalenteriviikon ajalta enintään viisi. Lisäksi työ-, korvaus- työ- ja omavastuupäiviä voi olla yhden kalenteriviikon aikana enintään viisi. Jos kalenteriviikolla on esimerkiksi neljä normaalipituista työpäivää, voidaan ko. viikolta ottaa enintään yksi omavastuupäivä. Omavastuuaika asetetaan aina uudelleen, kun työssäoloehto täyttyy uudelleen.
Usein kysyttyä lomautuksista on pari esimerkkiä omavastuuajan voimassaolosta.
Omavastuuaika voidaan joutua asettamaan kaksi kertaa peräkkäin, jos lomautus koskee aikaa ennen 2.9.2024
Omavastuuaika voidaan joutua asettamaan kaksi kertaa peräkkäin seuraavassa tapauksessa:
Olet lomautettu vain omavastuuajan 8.1.–16.1.2024, joten päivärahan maksaminen ei ala vielä tässä vaiheessa. Seuraava lomautus on 1.8.2024 alkaen. Työssäoloehtoviikkoja on kertynyt 1.8.2024 mennessä vähintään 26 kappaletta edellisestä lomautusjaksosta (8.1.–16.1.2024) laskettuna, joten työssäoloehto on täyttynyt uudelleen. Päiväraha määritellään uudelleen ja asetetaan uusi omavastuuaika 1.8.2024 alkaen. Tämä johtuu siitä, että päivärahan maksaminen ei ole alkanut edellisellä lomautusjaksolla. Huom! Jos seuraava lomautus olisi tässä tapauksessa 2.9.2024 jälkeen, esim. lokakuussa eikä 1.8.2024, uutta omavastuuaikaa ei asetettaisi, koska 2.9.2024 tehdyn lakimuutoksen vuoksi omavastuuaika asetaan vain työssäoloehdon täyttyessä. Työssäoloehdon pituus muuttui 12 kuukauteen 2.9.2024. Ja koska uusi työssäoloehdon laskenta on tässä tapauksessa alkanut 17.1.2024 alkaen, 12 kuukauden työssäoloehto ei ole voinut täyttyä lokakuuhun mennessä, joten omavastuuaikaa ei näin ollen aseteta.
Määräaikaisen työntekijän lomauttaminen
Työttömyyskassa saa maksaa määräaikaiselle työntekijälle lomautusajalta päivärahaa vain siinä tapauksessa, että määräaikainen työntekijä on toisen henkilön sijaisena ja tämä toinen henkilö olisi voitu lomauttaa.