Ansiopäivärahan hakeminen
Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi
Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi kirjautumalla TE-palveluiden Asiointi-osioon (www.tyomarkkinatori.fi) viimeistään ensimmäisenä työttömyys- tai lomautuspäivänä. Työttömyyskassa saa lausunnon tämän jälkeen suoraan TE-palvelusta. Näet lausuntotiedon myös sähköisestä asioinnista heti kun se on saapunut kassalle. Ansiopäivärahaa voidaan maksaa ja omavastuuaika asettaa vain ajalta, jona työnhaku on voimassa. Työnhaku kannattaa aktivoida heti työsuhteen päätyttyä, vaikka saisit työnantajaltasi tukipaketin. Oikeuden ansiopäivärahaan voi nimittäin menettää, jos olet ollut poissa työmarkkinoilta yli kuusi kuukautta ilman hyväksyttävää syytä. Oikeus ansiopäivärahaan palautuu vasta sen jälkeen, kun olet täyttänyt 12 kuukauden työssäoloehdon kokonaan uudelleen.
Lähetä työttömyyskassaan ensimmäinen hakemus ja liitteet
Ansiopäivärahaa haetaan työttömyyskassasta. Voit lähettää ensimmäisen ansiopäivärahahakemuksen ja liitteet työttömyyskassaan kahden viikon työttömyyden tai lomautuksen jälkeen. Lähetä hakemus ja liitteet Pro-kassan sähköisen asioinnin kautta. Jos sähköisen asioinnin käyttäminen ei ole mahdollista, ota yhteyttä työttömyyskassaan. Huomaa, että ansiopäivärahaa ei voi hakea etukäteen, mutta sitä täytyy kuitenkin hakea kolmen kuukauden kuluessa siitä päivästä, josta haluat ansiopäivärahaa maksettavan. Täytä hakemus kohta kohdalta huolellisest ja lähetä se ajallaan, vaikka TE-palveluista ei olisi vielä annettu työvoimapoliittista lausuntoa tai sinulla ei ole kaikkia tarvittavia liitteitä vielä saatavilla siinä vaiheessa, kun hakemus pitäisi lähettää kassaan. Voit täydentää hakemusta jälkikäteen.
Työttömyyskassa saa palkkatiedot tulorekisteristä
Ansiopäiväraha lasketaan tulorekisteristä saatavien palkkatietojen perusteella, mutta tiedot eivät ole aina riittävät. Pyydämme tässä tapauksessa täydentämään tietoja tai pyydämme palkkatodstuksen. Sinun kannattaa myös itse tarkastaa ennen hakemuksen lähettämistä, ovatko tietosi tulorekisterissä oikein. Jos niissä on puutteita, pyydä työnantajaasi korjaamaan tiedot.
Palkkatodistuksen saa tulorekisteristä huolimatta edelleen lähettää hakemuksen mukana. Ansiopäiväraha lasketaan kokonaan työttömälle työttömyyttä edeltäviltä työssäoloehdon täyttäbeiltä kuukausilta. Jos työttömyys alkaa esimerkiksi 15.10.2024, voi palkkatodistus olla ajalta 1.10.2023−14.10.2024 edellyttäen, että jokainen kuukausi on täyttänyt työssäoloehdon. Jos haet ansiopäivärahaa lomautuksen perusteella, voi palkkatodistus olla lomautuksen alkamista edeltäviltä täysiltä kuukausilta. Jos lomautus alkaa esimerkiksi 15.10.2024, voi palkkatodistus olla ajalta 1.10.2023.−30.9.2024 edellyttäen, että jokainen kuukausi on täyttänyt työssäoloehdon. Jos 12 kuukauden työssäoloehto ei ole täyttynyt välittömästi ennen työttömyyttä tai lomautusta, palkkatodistus täytyy olla niin pitkältä ajalta, että todistuksessa on 12 kuukauden palkkatiedot.
Hakemuksen mukana lähetettävät liitteet
- Irtisanomisilmoitus, jos sinut on irtisanottu
- Työsuhteen päättämistä koskeva sopimus, jos sellainen on tehty
- Työsopimus, jos vastaanotat osa-aikaisen työn
- Lomautusilmoitus, jos sinut on lomautettu. Työttömyyskassalle riittää esimerkiksi sähköpostitse lähetetty ilmoitus, jota ei ole "kynällä" allekirjoitettu.
- Viimeksi vahvistettu henkilökohtainen verotuspäätös, jos sinulla on yritystoimintaa, esimerkiksi maa- tai metsätaloutta tai muuta yritystoimintaa. Kassa tarkastaa päätöksestä, sisältääkö se sellaista tuloa, joka voisi vaikuttaa ansiopäivärahan maksamiseen.
- Päätös sosiaalietuuksista (ks. hakemuksesta, mistä sosiaalietuuksista päätös tarvitaan)
- Päätös eläkkeistä (esim. osatyökyvyttömyyseläke, lisäeläke tai työnantajan kokonaan tai osittain maksama vapaaehtoinen eläke).
- Muutosverokortti etuutta varten.
Työttömyyskassa saa verotiedot suoraan verottajalta. Palkkaa varten myönnettyjen verokorttien ennakonpidätys on verohallinnon päätöksen mukaan vähintään 25 prosenttia, vaikka pidätysprosentti olisi verokortissa pienempi. Muutosverokortin etuutta varten saat tilattua suoraan verottajan asiointipalvelusta, jos palvelussa valitaan Työttömyyskassa Pro verotietojen saajaksi. Etuutta varten myönnetyn muutosverokortin ennakonpidätys pidätetään muutosverokortin mukaisesti ilman korotusta.
Näin lähetät ensimmäisen hakemuksen.
Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä
Hakemukset käsitellään niiden saapumisjärjestyksessä. Oman hakemuksen käsittelytilannetta voit seurata sähköisen asioinnin kautta. Työttömyyskassa Pron yleistä käsittelytilannetta voi seurata täältä.
Jos hakemuksessa ei ole päätöksen antamista varten tarvittavia tietoja, työttömyyskassa kassa pyytää puuttuvan selvityksen tilanteen mukaan sinulta itseltäsi, palkanlaskijalta tai toiselta viranomaiselta. Jos hakemus ei ole riittävän pitkältä ajalta päätöksen antamista varten, pyydämme sinua lähettämään jatkohakemuksen.
Päätös lähetetään kirjallisena
Kun hakemus on käsitelty, työttömyyskassa antaa kirjallisen päätöksen. Päätös on nähtävissä sähköisessä asioinnissa tai se lähetetään postitse kotiisi (tai Netpostiin mikäli olet valinnut tämän lähetystavan). Jos olet tyytymätön päätökseen, voit hakea siihen muutosta. Päätöksen mukana lähetetään ohje muutoksenhakua varten.
Saat päätöksen lisäksi valintasi mukaan maksuilmoituksen joko tekstiviestinä, postitse tai sähköisen asioinnin kautta. Huolehdithan siitä, että yhteystietosi ovat työttömyyskassassa ajan tasalla. Huomaa myös, että työttömyyskassan maksamat etuudet (ansiopäiväraha, vuorottelukorvaus ja liikkuvuusavustus) eivät aina ole nostettavissa maksupäivänä heti aamusta. Tämä johtuu yhteisestä euromaksualueesta (SEPA). Etuudet ovat kuitenkin tilillä maksupäivänä.
Lähetä jatkohakemus
Jos olet kokonaan työtön, lähetä seuraava hakemus eli jatkohakemus neljältä kalenteriviikolta (maanantaista sunnuntaihin) tai täydeltä kalenterikuukaudelta heti jakson täytyttyä. Toimi näin, vaikka työttömyyskassa ei olisi vielä antanut päätöstä ensimmäisestä hakemuksesta. Ansiopäivärahaa haetaan aina jälkikäteen, mutta sitä ei makseta kolmea kuukautta vanhemmalta ajalta. Hakemusten täytyy olla kassassa kolmen kuukauden kuluessa siitä päivästä, josta haet ansiopäivärahaa. Lähetä jatkohakemukset Pro-kassan sähköisen asioinnin kautta. Jos neljän kalenteriviikon jatkohakemus lähetetään sähköisesti sunnuntaina viimeistään klo 19 mennessä, hakemus on maksussa tiistaina, jos hakemuksen maksamiselle ei ole mitään estettä.
Olen lomautettu ja haluan lähettää jatkohakemuksen
Minulla on hakujaksolla työpäiviä ja haluan lähettää jatkohakemuksen
Kun työttömyys päättyy
Työttömyyden päättyessä voit lähettää hakemuksen myös lyhyemmältä ajalta kuin neljä viikkoa.