Ansiopäivärahan määrän laskeminen uudelleen ja päivien "nollaus"

 

Ansiopäivärahan maksamisessa on enimmäisaika, joka on pääsääntöisesti 400 päivää. Maksetut ansiopäivärahapäivät nollautuvat ja päivärahakausi alkaa alusta sen jälkeen, kun olet täyttänyt 12 kuukauden työssäoloehdon. Työssäoloehtokuukausien täytyy kertyä työttömyyttä edeltäneiden 28 kuukauden aikana. 

Maksetut ansiopäivärahapäivät nollataan aina työssäoloehdon täyttymisen jälkeen ja enimmäisaika alkaa alusta, vaikka ansiopäiviä olisi laskurissa vielä jäljellä. Myös omavastuuaika asetetaan aina työssäoloehdon täyttymisen yhteydessä. 

Ansiopäivät voidaan nollata esimerkiksi satunnaisilla töillä, kunhan työssäoloehto täyttyy 28 kuukauden tarkastelujakson aikana. Työssäoloehtoa täyttää jokainen sellainen kalenterikuukausi, jonka aikana palkkaa on maksettu vähintään 930 euroa. Jos palkkaa on maksettu vähintään 465 euroa, mutta alle 930 euroa, täyttyy puolikas työssäoloehtokuukausi. Kaksi puolikasta työssäoloehtokuukautta muodostaa yhden kokonaisen työssäoloehtokuukauden. Jos työssäoloehto täyttyy kokonaisuudessaan esimerkiksi sellaisista töistä, joista maksetaan palkkaa vähintään 465 euroa, mutta vähemmän kuin 930 euroa kuukaudessa, työssäoloehto täyttyy 24 kuukaudessa.  

 

80 prosentin sääntö suojaa päivärahan tasoa

Ansiopäivärahan uudelleen laskemisessa on ns. suojaus, jos sinulle on maksettu ansiopäivärahaa aikaisemmin. Tämä tarkoittaa sitä, että uusi täysimääräinen ansiopäiväraha on vähintään 80 prosenttia edellisestä maksetusta täysimääräisestä ansiopäivärahasta. Suojausta voidaan käyttää, jos täytät 12 kuukauden työssäoloehdon ennen päivärahakauden enimmäisajan täyttymistä. Suojausta ei ole, jos päivärahakauden enimmäisaika täyttyy ennen kuin täytät työssäoloehdon. 80 %:n sääntöä ei myöskään sovelleta, jos päivärahan maksaminen ei ole koskaan alkanut. 

Jos saat työsuhteesi päättyessä esimerkiksi 13 kuukauden palkkaa vastaavan erokorvauksen, ansiopäivärahaa ei makseta ajalta, jolle erokorvaus vaikuttaa (noin 13 kuukautta). Jos olet työssä vähintään 12 kuukautta joko kokonaan tai osittain erokorvauksen jaksotuksen aikana tai välittömästi jaksotuksen jälkeen, ansiopäivärahan taso lasketaan siitä työstä, josta olet kerryttänyt uuden 12 kuukauden työssäoloehdon. Ja jos sinulle ei ole maksettu päivärahaa aikaisemmin, päivärahan tasossa ei ole 80 prosentin suojaa.         

Suojauksessa käytettävä vertailu tehdään aina kokonaan työttömän ansiopäivärahaan. 

Edellä kerrottu suojaus koskee vain täysimääräistä ansiopäivärahaa. Jos saat soviteltua ansiopäivärahaa, voi ansiopäivärahan taso pudota yli 20 %, koska sovitellun ansiopäivärahan määrään vaikuttaa myös muita säännöksiä.

Työllistämisvelvoite

Työllistämisvelvoitetta koskeva laki kumottiin, mutta sitä sovelletaan vielä, jos työnhakija on vähintään 57-vuotias ja työllistämisvelvoite on syntynyt viimeistään 1.9.2024. TE-toimisto tutkii, voitko vielä kuulua työllistämisvelvoitteen piiriin. Jos kuulut ja sinut on työllistetty työllistämisvelvoitteen perusteella, työssäoloehdon pituus on poikkeuksellisesti 6 kuukautta. Ansiopäivärahaa ei myöskään lasketa työllistämisvelvoitteen perusteella järjestetyn työn jälkeen, jos päivärahan perusteena oleva palkka ei nouse edelliseen perustepalkkaan verrattuna. 

Jos sinut on työllistetty työllistämisvelvoitteen perusteella esimerkiksi ajalle 15.4.-14.10.2024, työssäoloehtoa tarkastellaan seuraavasti: Ajalta 15.4.-1.9.2024 lasketaan, kuinka monta vähintään 18-tuntista työviikkoa sinulla on. Jos olet ollut säännöllisesti työssä vähintään 18 tuntia viikossa ilman palkattomia poissaoloja, työviikkoja kertyy 20. Nämä muunnetaan työssäoloehtokuukausiksi, jolloin saadaan 5 työssäoloehtokuukautta (20/4 = 5).  Työssäoloehtoa tarkastellaan 2.9.2024 alkaen palkan perusteella. Jos saat palkkaa vähintään 930 euroa kuukaudessa ja se maksetaan saman kuukauden aikana kuin miltä se on ansaittu, syyskuulta täyttyy yksi työssäoloehtokuukausi. Jos lokakuulta (1.10.-14.10.2024) maksetaan palkkaa vähintään 465 euroa, mutta alle 930 euroa, sinulle kertyy yksi puolikas työssäoloehtokuukausi. Työsuhteen ajalta on näin ollen kertynyt yhteensä 6,5 työssäoloehtokuukautta, joten työssäoloehto on täyttynyt.    

58 vuotta täyttäneiden ansiopäivärahan tason suojaus poistui

Vähintään 58-vuotiaiden työnhakijoiden päivärahan tasoa ei ole laskettu uudelleen, ellei se ole noussut aikaisempaan tasoon verrattuna. Tämä poikkeussäännös poistui laista. Jatkossa ansiopäivärahan taso lasketaan uudelleen aina, kun työssäoloehto täyttyy uudelleen. Suojausta ei siis ole enää, jos ansiopäivärahan laskennassa on 2.9.2024 tai sen jälkeen tehdystä työstä ansaittuja palkkoja. Jos työssäoloehto täyttyy kokonaan viimeistään 1.9.2024 ja työttömyys alkaa 2.9.2024, päivärahan tasossa on vielä suojaus. Työllistämisvelvoitteen perusteella järjestetty työ on poikkeus (ks. edellinen kohta).

Lisäpäivillä ei nollata päiviä eikä päivärahaa määritellä uudelleen

Ansiopäivärahapäivien nollausta ei tehdä, jos olet jo lisäpäivillä (”eläkeputki”). Tämä tarkoittaa sitä, että ansiopäiviä ei nollata eikä ansiopäivärahan tasoa lasketa uudelleen, vaikka olisit työssäoloehdon täyttävässä työssä ja täyttäisit työssäoloehdon sen jälkeen, kun lisäpäivien maksaminen on alkanut. 

Lisäpäivät tarkoittavat sitä, että olet saanut ansiopäivärahaa yli enimmäisajan (käytännössä 400 tai 500 päivältä) ja siirtynyt lisäpäiville. Jos lisäpäivien maksaminen on jo alkanut ja täytät työssäoloehdon, ansiopäivärahapäiviä ei enää nollata. Ansiopäivärahan tasoa ei myöskään lasketa uudelleen, vaikka se nousisi aikaisempaan ansiopäivärahan tasoon verrattuna. Ansiopäivärahan taso ”lukitaan” siinä vaiheessa, kun ensimmäinen lisäpäivä on maksettu. Tämä tarkoittaa myös sitä, että ansiopäivärahan taso säilyy alennettuna koko lisäpäivien maksamisen ajan, jos porrastaminen on tehty ennen kuin lisäpäivien maksaminen alkaa. Käytännössä tämä koskee kaikkia niitä työnhakijoita, jotka ovat 12 kuukauden työssäoloehdon piirissä työttömyyden alkaessa.