Miten ikä vaikuttaa ansiopäivärahaan?
Ansiopäivärahassa on joitain poikkeuksia, jotka koskevat pääasiassa vähintään 58-vuotiaita. Osa poikkeuksista on jo poistettu työttömyysturvalaista, mutta niitä sovelletaan vielä tietyissä tilanteissa.
Päivien nollausmahdollisuus työllistymistä edistävässä palvelussa on poistumassa
Jos olet vähintään 60-vuotias, työssäoloehtoon on voitu laskea myös sellaiset täydet kalenteriviikot, joina olet ollut työvoimaviranomaiselle asetetun velvoitteen perusteella järjestetyssä työllistymistä edistävässä palvelussa. Tämä mahdollisuus poistui laista 2.9.2024 alkaen. Palvelun ajalta voi vielä kerryttää työssäoloehtoa, jos työllistämisvelvoite on syntynyt viimeistään 1.9.2024. Työssäoloehdon pituus on tässä tapauksessa 6 kuukautta.
Ansiopäivärahan enimmäisaika
Ansiopäivärahaa voidaan maksaa 500 päivältä normaalin 400 päivän sijaan, jos olet vähintään 58-vuotias työssäoloehdon täyttyessä, ja olet ollut työssä vähintään viisi vuotta viimeisen 20 vuoden aikana työssäoloehdon täyttymisestä taaksepäin laskettuna.
Lisäpäivät eli ”eläkeputki"
Ansiopäivärahan maksamista voidaan jatkaa enimmäisajan täyttymisestä huolimatta, kun on tietyn ikäinen. Näitä enimmäisajan täyttymisen jälkeen maksettuja ansiopäivärahapäiviä kutsutaan lisäpäiviksi. Lisäpäiväoikeus poistuu asteittain, mutta oikeus lisäpäiviin on edelleen seuraavasti:
Jos olet syntynyt vuosina 1957-1960, voit päästä lisäpäiville, jos olet täyttänyt 61 vuotta ennen päivärahakauden enimmäisajan täyttymistä.
Jos olet syntynyt vuonna 1961 tai vuonna 1962, voit päästä lisäpäiville, jos olet täyttänyt 62 vuotta ennen päivärahakauden enimmäisajan täyttymistä.
Jos olet syntynyt vuonna 1963, voit päästä lisäpäiville, jos olet täyttänyt 63 vuotta ennen päivärahakauden enimmäisajan täyttymistä.
Jos olet syntynyt vuonna 1964, voit päästä lisäpäiville, jos olet täyttänyt 64 vuotta ennen päivärahakauden enimmäisajan täyttymistä.
Lisäksi sinulla pitää olla kaikissa tapauksissa eläkevakuutettua työtä vähintään viisi vuotta viimeisen 20 vuoden aikana enimmäisajan täyttymisestä taaksepäin laskettuna saadaksesi lisäpäiviä. Voimme maksaa ansiopäivärahaa 65 ikävuoteen asti.
Vuonna 1965 tai sen jälkeen syntyneillä ei ole enää lisäpäiväoikeutta.
Lisäpäiville siirtyminen ei edellytä sinulta toimenpiteitä, vaan työttömyyskassa tarkistaa oikeuden lisäpäiviin automaattisesti siinä vaiheessa, kun haet päivärahaa ja enimmäisaika täyttyy. Jos sinulla ei ole oikeutta lisäpäiviin, saat asiasta kielteisen päätöksen.
Lisäpäivillä ei nollata päiviä, ja ansiopäivärahan tasoa ei lasketa uudelleen
Ansiopäivärahapäivien nollausta ei tehdä, jos olet jo lisäpäivillä (”eläkeputki”). Tämä tarkoittaa sitä, että päivärahakauden enimmäisaika ei ala alusta. Myöskään ansiopäivärahan tasoa ei lasketa uudelleen, vaikka olisit työssäoloehdon täyttävässä työssä 12 kuukautta sen jälkeen, kun lisäpäivien maksaminen on alkanut.
Lisäpäivät tarkoittavat sitä, että olet saanut ansiopäivärahaa enimmäisajalta (400 tai 500 päivältä), ja olet siirtynyt lisäpäiville. Jos lisäpäivien maksaminen on jo alkanut, mutta työllistyt tämän jälkeen ja täytät 12 kuukauden työssäoloehdon, ansiopäivärahapäiviä ei enää nollata työn päätyttyä. Ansiopäivärahan tasoa ei myöskään lasketa uudelleen, vaikka se nousisi aikaisempaan ansiopäivärahan tasoon verrattuna. Ansiopäivärahan taso siis ”lukitaan” siinä vaiheessa, kun ensimmäinen lisäpäivä on maksettu. Ansiopäivärahan tason pysyminen samana koko lisäpäivien maksamisen ajan tarkoittaa myös sitä, että mikäli ansiopäivärahaa on maksettu alennettuna (porrastus) lisäpäiville siirryttäessä, ansiopäivärahan taso pysyy samana koko lisäpäivien maksamisen ajan. Ansiopäivärahan tasoa ei siis voi enää palauttaa 100 prosentin tasolle sen jälkeen, kun lisäpäivien maksaminen on alkanut. Käytännössä näin tulee käymään kaikille, jotka ovat 12 kuukauden työssäoloehdon piirissä.
Porrastus (päivärahan alentaminen) ja ansiopäivärahan lisäpäivät
Ansiopäivärahan porrastaminen eli alentaminen koskee kaikkia niitä työnhakijoita, jotka ovat 12 kuukauden työssäoloehdon piirissä. Täysimääräistä ansiopäivärahaa alennetaan 40 maksupäivän jälkeen 20 %. Kun maksamista on jatkettu yhteensä 170 maksupäivältä (noin 8 kk), ansiopäivärahaa alennetaan 25 % alkuperäisestä määrästä. Ansiopäivärahaa maksetaan tämän jälkeen 25 %:lla alennettuna niin pitkään, kun sinulla on oikeus saada ansiopäivärahaa. Jos siis olet oikeutettu lisäpäiviin enimmäisajan täyttyessä, ansiopäivärahaa maksetaan 25 %:lla alennettuna myös lisäpäivien maksamisen ajan. Ansiopäivärahan tasoa ei voi enää palauttaa 100 prosentin tasolle sen jälkeen, kun lisäpäivien maksaminen on alkanut. Ansiopäiväraha ei enää palaudu 100 prosentin tasolle, vaikka työllistyisit lisäpäivillä ja täyttäisit työssäoloehdon uudelleen.
Porrastaminen tuli voimaan 2.9.2024, joten se ei siis esimerkiksi koske niitä henkilöitä, joille ansiopäivärahaa on jo maksettu ennen 2.9.2024 ja lisäpäivien maksaminen alkaa suoraan päivärahakauden enimmäisajan täytyttyä.
Esimerkki: Ansiopäivärahan maksaminen on alkanut 1.4.2024. Olet ikäsi ja työhistoriasi puolesta oikeutettu ansiopäivärahan lisäpäiviin, kun enimmäisaika täyttyy. Jos saat ansiopäivärahaa enimmäisajalta ja lisäpäivien maksaminen alkaa, ansiopäivärahaa maksetaan alentamattomana koko lisäpäivien maksamisen ajan. Porrastaminen ei koske sinua, koska ansiopäivärahan maksaminen on alkanut ennen 2.9.2024.
Jos et ole vielä lisäpäivillä
Jos taas olet oikeutettu lisäpäiviin, mutta työllistyt ja täytät 12 kuukauden työssäoloehdon ennen kuin lisäpäivien maksaminen alkaa, olet porrastamisen piirissä.
Esimerkki: Ansiopäivärahan maksaminen on alkanut 1.4.2023. Olet ikäsi ja työhistoriasi puolesta oikeutettu ansiopäivärahan lisäpäiviin, kun ansiopäivärahan enimmäisaika tulee täyteen. Mutta aloitat työn 1.10.2024 eli ennen kuin lisäpäivien maksaminen alkaa. Työsuhde kestää 30.9.2025 asti. Olet täyttänyt 12 kuukauden työssäoloehdon, joten ansiopäivärahan enimmäisaika alkaa alusta ja asetamme omavastuuajan. Olet myös porrastamisen piirissä. Ansiopäivärahaa alennetaan 40 maksupäivän jälkeen 20 %. Kun ansiopäivärahaa on maksettu 130 päivältä edellisestä porrastamisesta ja yhteensä 170 päivältä siitä, kun ansiopäivärahan maksaminen on alkanut, ansiopäivärahaa alennetaan 25 % alkuperäisestä määrästä. Ansiopäivärahan maksamista siis jatketaan 25 %:lla alennettuna alkuperäisestä tasosta. Jos et työllisty enää ja siirryt lisäpäiville, ansiopäivärahaa maksetaan alennettuna siihen asti, kunnes oikeus lisäpäiviin päättyy.
Jos et ole vielä oikeutettu lisäpäiviin
jos lisäpäiville pääsy edellyttää sitä, että sinun tulee työllistyä vähintään kertaalleen ja täyttää 12 kuukauden työssäoloehto. Tällöin päivärahan taso lasketaan uudelleen työssäoloehdon ja olet porrastamisen piirissä.
Esimerkki: Ansiopäivärahan maksaminen on alkanut 1.4.2023. Et ole vielä oikeutettu ansiopäivärahan lisäpäiviin. Sinun on lisäpäiville päästäksesi työllistyttävä kertaalleen ja täytettävä työssäoloehto, jotta enimmäisaikalaskuri nollautuisi ja alkaisi alusta. Olet työssä 12 kuukautta ja täytät työssäoloehdon, jonka jälkeen päivärahakauden enimmäisaika nollataan ja ansiopäivärahan taso lasketaan uudelleen. Ansiopäivärahapäivät, ikä sekä työhistoria riittävät nyt lisäpäiville, mutta olet myös porrastamisen piirissä.
Poikkeustilanteet, jolloin ansiopäivärahaa maksetaan yli 65-vuotiaalle
Ansiopäivärahaa voidaan pääsääntöisesti maksaa sen kuukauden loppuun, kun täytät 65 vuotta. Ansiopäivärahaa voidaan poikkeuksellisesti maksaa myös 65 vuotta täytettyäsi, jos sinut on lomautettu, sinulla on sääestepäiviä tai olet estynyt työskentelemästä muiden työtaistelutoimenpiteiden vuoksi. Päivärahan maksaminen päättyy viimeistään täytettyäsi 68 vuotta. Huomaa kuitenkin, että jos saat vanhuuseläkettä, et voi saada ansiopäivärahaa, vaikka sinut olisi lomautettu tai sinulla olisi sääestepäiviä tai työntekosi olisi estynyt muiden työtaistelutoimenpiteiden vuoksi.
Vanhuuseläkkeen hakeminen
Voit hakea vanhuuseläkettä oman työeläkelaitoksesi verkkopalvelussa. Jos olet epävarma siitä, missä eläkelaitoksessa sinut on vakuutettu, voit selvittää asian Työeläke.fi-sivustolla. Ota yhteyttä työeläkelaitokseesi, kun sinulla on kysyttävää vaikkapa työeläkeotteestasi, tulevasta eläkkeestäsi, eläkkeesi alkamisajankohdasta tai eläkkeen hakemisesta.
Jos oma eläkelaitoksesi ei tarjoa sähköistä hakemispalvelua, voit käyttää paperilomaketta tai verkossa täytettävää ja tulostettavaa lomaketta (7001).
Kun tiedät ajankohdan, milloin vanhuuseläkkeesi alkaa, ilmoita siitä jäsenpalveluun. Sähköpostiosoite on jasenasiat@proliitto.fi.
Työllistämisvelvoitteen vaikutus ansiopäivärahan tasoon
Jos sinut on työllistetty työllistämisvelvoitteen perusteella, ansiopäivärahaa ei lasketa uudelleen, mikäli perustepalkka ei nouse edelliseen palkkaan verrattuna. Työllistämisvelvoite poistettiin laista 2.9.2024, mutta se on koskenut vielä niitä työnhakijoita, joille on täyttynyt päivärahakauden enimmäisaika ennen 2.9.2024, ja he ovat olleet vähintään 57-vuotiaita enimmäisajan täyttyessä. Työssäoloehdon pituus on velvoitteen perusteella työllistetyllä kuusi kuukautta.
58 vuotta täyttäneiden ansiopäivärahan tason suojaus poistui
Vähintään 58 vuotta täyttäneiden työnhakijoiden päivärahan tasoa ei ole laskettu uudelleen, ellei se ole noussut aikaisempaan tasoon verrattuna. Tämä poikkeussäännös poistui laista. Jatkossa ansiopäivärahan taso lasketaan uudelleen aina, kun työssäoloehto täyttyy (poikkeusena on edellä kerrottua työllistämisvelvoiteen perusteella järjestetty työ). Täysimääräinen ansiopäiväraha on kuitenkin vähintään 80 % aikaisempaan täysimääräiseen ansiopäivärahan määrään verrattuna, jos työssäoloehto täyttyy ennen päivärahakauden enimmäisajan täyttymistä.
Osittainen varhennettu vanhuuseläke
Osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle voi jäädä 61-vuotiaana. Jos saat osittaista varhennettua vanhuuseläkettä työttömyyden tai lomautuksen aikana, sitä ei vähennetä ansiopäivärahasta, vaan saat ansiopäivärahaa täysimääräisenä.
Jos olet ollut osa-aikatyössä osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen vuoksi ja jäät työttömäksi tai lomautetuksi, ansiopäiväraha määritellään osa-aikatyön palkasta. Osittainen varhennettu vanhuuseläkeaika ei ole ansiopäivärahan tason laskemisessa yli hypittävää aikaa. Lisäksi kannattaa huomata, että sinun tulee olla eläkkeen ohella työssäoloehtoa täyttävässä työssä, jotta säilytät oikeuden ansiopäivärahaan mahdollisen työttömyyden tai lomautuksen varalta. Tämä johtuu siitä, että sinun täytyy olla työmarkkinoilla säilyttääksesi ansiopäivärahaoikeuden. Työmarkkinoilla oloksi katsotaan aika, jona olet työssäoloehdon täyttävässä työssä.
Vanhuuseläke ja lisäeläkkeet
Palvelusvuosiin perustuva vanhuuseläke
Sinulle ei voida maksaa ansiopäivärahaa, jos saat täysiin palvelusvuosiin perustuvaa vanhuuseläkettä. Ansiopäivärahaan ei ole oikeutta, vaikka olisit jatkanut työntekoa vanhuuseläkkeellä ja tulisit lomautetuksi työstä. Vanhuuseläke on ansiopäivärahan (myös peruspäivärahan ja työmarkkinatuen) maksamista estävä etuus.
Huomaa, että myös ulkomailta maksettu vanhuueläke voi estää päivärahan maksamisen. Esimerkiksi Ruotsista maksettu vanhuuseläke on estävä etuus, jos se maksetaan 100 prosentin mukaan.
Työnantajan tai itsesi maksama lisäeläke
Työnantajan maksama lisäeläke vähennetään ansiopäivärahasta täysimääräisenä. Tämä tarkoittaa sitä, että päivärahakauden enimmäisaika kuluu samalla tavalla kuin kokonaan työttömällä eli jokaiselta maksupäivältä.
Jos olet maksanut lisäeläkkeen kokonaan itse, eläke ei vaikuta ansiopäivärahaan millään tavalla, vaikka nostaisit eläkettä työttömyysaikana. Jos saat määräaikaisesti lisäeläkettä, sinun täytyy olla työnhakijana TE-toimistossa säilyttääksesi oikeuden ansiopäivärahaan lisäeläkkeen päätyttyä. Lisäeläkeaika ei ole hyväksyttävä syy olla poissa työmarkkinoilta.