Usein kysyttyjä kysymyksiä lomautuksesta
Olin edellisen kerran lomautettuna 6.11.2023 alkaen. Tein kolmipäiväistä työviikkoa vuoden 2023 loppuun. Jos minut lomautetaan marraskuussa uudelleen, niin onko omavastuuaikani vielä voimassa?
Omavastuuaika ei ole enää voimassa. Kun työssäoloehdon pituus muuttui 2.9.2024 alkaen 12 kuukaudeksi, myös omavastuuaikaan tehtiin sellainen muutos, että se asetetaan aina työssäoloehdon täyttymisen yhteydessä. Aikaisemmin omavastuuaika oli voimassa noin vuoden verran, jos omavastuuajan yhteydessä oli maksettu päivärahaa vähintään yhdeltä päivältä. Tällä menettelyllä turvattiin se, että omavastuuaikaa ei tarvinnut asettaa kuin kerran vuodessa, vaikka 26 viikon työssäoloehto olisi täyttynyt vuoden aikana kahteen kertaan. Koska työssäoloehto muuttui nyt 12 kuukaudeksi, edellä mainittu vuoden sääntö poistettiin laista. Jatkossa omavastuuaika asetetaan näin ollen aina, kun 12 kuukauden työssäoloehto täyttyy.
Jos sinulle on asetettu omavastuuaika edellisen kerran 6.11.2023 alkaen, ja olet tehnyt kolmipäiväistä työviikkoa, sinulle on kertynyt työssäoloehtoviikkoja lomautuksen rinnalla. Työssäoloehtoa on kertynyt 1.9.2024 asti niiltä kalenteriviikoilta, joina olet ollut työssä vähintään 18 tuntia viikossa. Sinulle on siis kertynyt työssäoloehtoviikkoja 1.9.2024 asti 43 viikkoa. Nämä muunnetaan työssäoloehtokuukausiksi siten, että 43 jaetaan 4:llä. Tulokseksi saadaan 11 kuukautta, kun tulos (10,75) pyöristetään ylöspäin. Huomaa, että kalenterista katsottuna ajalla 6.11.2023-1.9.2024 on hieman alle 10 kuukautta. Edellä kuvattu muunto aiheuttaa sen, että työssäoloehtokuukausia kertyy enemmän kuin niitä olisi kalenterista katsottuna. Syys- ja lokakuulta 2024 on kertynyt työssäoloehtoa uuden lain mukaan, jos olet saanut palkka vähintään 930 euroa kuukaudessa. Jos lomautus alkaa marraskuussa 2024, sinulle on jo kertynyt vähintään 12 työssäoloehtokuukautta lomautuksen alkuun mennessä, joten omavastuuaika asetetaan.
Olin lomautettuna maaliskuussa 2024 omavastuuajan (4.3.-12.3.2024), päivärahaa ei maksettu. Minut lomautetaan joulukuussa kahdeksi viikoksi. Meneekö minulta omavastuuaika?
Omavastuuaikaa ei oteta. Työssäoloehto piteni 12 kalenterikuukauteen 2.9.2024, ja olet nyt tämän piirissä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että omavastuuaika on myös voimassa niin pitkään, kunnes täytät 12 kalenterikuukauden työssäoloehdon uudelleen. Sillä ei ole merkitystä, vaikka ansiopäivärahaa ei ollut maksettu maaliskuussa omavastuuajan yhteydessä, koska laista poistettiin ehto, jonka mukaan päivärahaa pitäisi maksaa vähintään yhdeltä päivältä, jotta omavastuuaika olisi voimassa noin vuoden. Jatkossa omavastuuaika asetetaan siis aina samassa yhteydessä, kun 12 kuukauden työssäoloehto täyttyy. Uuden työssäoloehdon laskenta on alkanut 13.3.2024. Koska seuraava lomautus on jo joulukuussa, et täytä 12 kuukauden työssäoloehtoa lomautusten välissä, joten sinulle ei aseteta uutta omavastuuaikaa.
Olen saanut edellisen kerran päivärahaa lokakuussa 2023. Minut lomautetaan uudelleen marraskuussa. Lomautuksen arvioitu kesto on 90 päivää. Porrastetaanko päivärahani?
Sinulle on täyttynyt 12 kuukauden työssäoloehto lomautusten välissä, joten olet porrastamisen piirissä. Päivärahan tasoa alennetaan 20 %, jos lomautus kestää niin pitkään, että maksamme sinulle päivärahaa 40 maksupäivältä. Asetamme ensin 7 päivän omavastuuajan lomautuksen alkaessa. Seuraavaa porrastusta ei kuitenkaan tehdä, jos lomautus kestää enintään 90 päivää. Seuraava porrastus tehtäisiin vasta sen jälkeen, kun olemme maksaneet päivärahaa 170 maksupäivältä.
Minut lomautetaan. Mitä minun tulisi tehdä ensimmäiseksi?
Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä. Työnhakijaksi ilmoittaudutaan verkossa. Työnantaja ei voi tehdä ilmoittautumista puolestasi. Työnhaku alkaa siitä päivästä, kun olet ilmoittautunut. Ansiopäivärahaa voidaan maksaa vain siltä ajalta, jona työnhaku on voimassa. Ilmoittaudu Työmarkkinatorin Asiointi -palvelussa.
Mikä tulee olemaan ansiopäivärahani suuruus?
Voit laskea päivärahan tason kassan sähköisessä asioinnissa, johon pääset kirjautumaan tästä. Kun olet kirjautunut sisään, etusivulla on osio, jossa lukee päivärahalaskuri.
Milloin ja miten haen päivärahaa?
Hae ansiopäivärahaa sähköisen asioinnin kautta. Pääset kirjautumaan tästä.
Huomaa, että ansiopäivärahaa ei voi hakea etukäteen. Sitä ei myöskään makseta kolmea kuukautta vanhemmalta ajalta.
Jos olet lomautettu yhdenjaksoisesti vähintään kaksi viikkoa, täytä ansiopäivärahahakemus kahdelta ensimmäiseltä lomautusviikolta ja lähetä se kassaan vasta sen jälkeen, kun kaksi viikkoa on kulunut. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää sähköistä asiointia hakemuksen lähettämiseen, ota yhteyttä työttömyyskassaan.
Jos sinut on lomautettu säännöllisesti joka toiseksi viikoksi, lähetä ensimmäinen hakemus kassaan, kun lomautuksen alkamisesta on kulunut kolme viikkoa. Jos ensimmäinen lomautusviikko on esimerkiksi viikko 15 ja seuraava lomautusviikko on viikko 18, lähetä hakemus viikon 18 sunnuntaina.
Jos sinut lomautetaan lyhennetylle työviikolle, lähetä hakemukset palkanmaksujaksoittain. Jos palkanmaksu on kuukausi, lähetä ensimmäinen hakemus sen kuukauden viimeinen päivä, jona lomautus on alkanut. Jos lomautus alkaa 7.1., lähetä hakemus 31.1. Lähetä seuraava hakemus koko helmikuulta jne.
Jos sinulla on lomautuspäiviä vain silloin tällöin, lähetä hakemus lyhyemmältä ajalta, jotta ansiopäivärahapäivät eivät "vanhenisi", sillä ansiopäivärahaa maksetaan vain kolmelta kuukaudelta jälkikäteen.
Jos olet lomautettu omavastuuajan (seitsemän päivää) etkä tiedä, milloin sinut lomautetaan uudelleen, voit lähettää hakemuksen omavastuuajalta.
Lähetä hakemuksen mukana
- Työnantajalta saamasi lomautusilmoitus. Kassalle riittää esim. sähköpostitse lähetetty ilmoitus, jota ei ole "kynällä" allekirjoitettu.
- Päätös mahdollisesta sosiaalietuudesta (katso hakemuslomakkeesta, mistä etuuksista tarvitaan päätös)
- Henkilökohtainen verotuspäätös, jos sinulla on sivutoimista yritystoimintaa, esimerkiksi maa- tai metsätaloutta
- Muutosverokortti, jos et ole tilannut sitä suoraan työttömyyskassaan. Työttömyyskassa on saanut 1.1. voimaan tulleet verotiedot suoraan verottajalta, joten ennakonpidätys tehdään ko. tiedon mukaan, jos kassalla ei ole muutosverokorttia. Huomaa, että näissä verokorteissa ennakonpidätys on vähintään 25 %.
Voit tilata muutosverokortin ansiopäivärahaa varten OmaVerosta.
Työttömyyskassa saa palkkatiedot tulorekisteristä, joten palkkatodistusta ei tarvitse lähettää. Varaudu kuitenkin siihen, että työttömyyskassa voi pyytää sinulta palkkatietoihin tarkennusta tai lähettämään palkkalaskelmat tai työnantajan laatiman palkkatodistuksen, jos tulorekisterissä olevat palkkatiedot eivät ole riittävät päivärahan suuruuden määrittelyä varten.
Miten toimin sen jälkeen, kun olen lähettänyt ensimmäisen hakemuksen?
Kun olet lähettänyt ensimmäisen hakemuksen kassaan ja lomautus jatkuu edelleen, lähetä seuraava hakemus, kun on kulunut seuraavat neljä kalenteriviikkoa. Jos maksamme soviteltua päivärahaa, rytmitä ansiopäivärahan hakeminen yhtenäiseksi palkkajakson kanssa (kuukausi tai neljä kalenteriviikkoa).
Menin sähköiseen asiointiin katsomaan tulorekisteritietojani, mutta siellä lukee "tulorekisteritieto puuttuu". Mistä tämä johtuu?
Kassa saa tulorekisteristä tiedot vasta sen jälkeen, kun olet lähettänyt hakemuksen työttömyyskassaan. Jos haluat käydä katsomassa omia tietojasi tulorekisteristä tätä ennen, sinun täytyy kirjautua tulorekisteriin (www.tulorekisteri.fi)
Mistä voin tarkistaa, missä vaiheessa hakemukseni käsittely on?
Voit seurata hakemuksesi käsittelyn etenemistä sähköisessä asioinnissa. Kassan etusivulla on puolestaan kerrottu kassaan tulleiden hakemusten käsittelytilanne.
Onko merkitystä päivärahan maksamiselle, miten olen lomautettuna?
Lomautuksen toteutustavalla on merkitystä. Selkein lomautustapa on olla lomautettuna aina kokonaisia kalenteriviikkoja. Jos tämä ei ole mahdollista, niin selkeä lomautustapa on myös olla lomautettuna kokonaisia työpäiviä kalenteriviikon aikana (ns. lyhennetty työviikko). Tässä vaihtoehdossa on syytä huomioida, että mikäli teet nelipäiväistä työviikkoa (neljä työpäivää ja yksi lomautuspäivä kalenteriviikossa), työaika ei saa ylittää yhtenäkään työpäivänä normaalista työajasta, koska teet nelipäiväisellä työviikolla jo 80 prosentin työaikaa. Ansiopäivärahaa voidaan maksaa vain niiltä kalenteriviikoilta, joina työaika on enintään 80 % alan normaalista työajasta. Jos työaika ylittää kalenteriviikon aikana 80 %:n rajan minuutillakin, kyseisen kalenteriviikon lomautuspäiviltä ei ole oikeutta ansiopäivärahaan. Lisäksi, jos sinulla on esimerkiksi yritystoimintaa, huomioimme lomauttavalta työnantajaltasi saamasi palkan sekä yritystulon ja maksamme soviteltua päivärahaa. Ja jos olet osa-aikatyössä ja sinut lomautetaan lyhennetylle työviikolle (sinulla on sekä työpäiviä, että lomautuspäiviä kalenteriviikon aikana), maksamme tässäkin tapauksessa soviteltua päivärahaa.
Hankala vaihtoehto on olla lomautettuna sekalaisesti eli sinulla on samalla kalenteriviikolla esimerkiksi vajaita lomautuspäiviä ja kokonaisia lomautuspäiviä. Näissä tapauksissa maksamme soviteltua päivärahaa ja tulot huomioidaan sille sovittelujaksolle, jona ne on maksettu.
Maksetaanko arkipyhiltä ansiopäivärahaa?
Jos saat kuukausipalkkaa ja olet lomautettuna vain osan sellaisesta kuukaudesta, jossa on arkipyhiä, emme maksa arkipyhiltä ansiopäivärahaa, koska näiltä päiviltä ei pääsääntöisesti tehdä vähennystä palkkaan. Jos olet lomautettuna esimerkiksi pääsiäisviikon, maksamme ansiopäivärahaa neljältä päivältä. On myös aloja, joissa arkipyhät ovat lomautuspäiviä siitä syystä, että työtä tehdään myös arkipyhinä. Tällöin maksamme arkipyhiltä ansiopäivärahaa, jos ne olisivat olleet työpäiviä ilman lomautusta ja palkka on vähennetty lomautuspäiviltä. Joillakin aloilla maksetaan arkipyhäkorvauksia, jolloin ansiopäivärahaa ei makseta arkipyhäpäiviltä arkipyhäkorvauksen vuoksi.
Miten maksan jäsenmaksua lomautuksen aikana?
Jos olet lomautettu kokonaan (et saa palkkaa), sinun ei tarvitse maksaa jäsenmaksua itse. Sinun ei myöskään tarvitse ilmoittaa lomautuksesta erikseen jäsenpalveluun Työttömyyskassa perii työttömyyspäivärahasta jäsenmaksun, joka on 34 senttiä (v. 2025) per maksettu päivärahapäivä. Jos olet lomautettuna osittain (saat palkkatuloa), maksa jäsenmaksu palkkatulosta normaalisti.
Olen osa-aikatyössä tarvittaessa 0-37,5 tuntia viikossa. Työnantajani ilmoitti, että sillä ei ole tarjota työtä seuraavaan kahteen viikkoon. Tarvitseeko työttömyyskassa todistuksen tästä?
Ei tarvitse, koska sinulle ei ole määritelty minimi viikkotyöaikaa. Hae päivärahaa normaalisti samassa rytmissä, kuten aikaisemminkin ja ilmoita työtön niille viikoille, joille työnantaja ei ole tarjonnut työtä.
Olin jo sopinut vuosiloman pitämisestä, mutta nyt minut lomautetaan. Miten ilmoitan loman?
Ilmoita vuosiloma ansiopäivärahahakemuksessa merkkaamalla "loma" vuosilomapäivien kohdalle, sillä vuosiloman ajalta ei makseta ansiopäivärahaa, vaan loma-aika hypätään yli ansiopäivärahan maksamisessa, ja ansiopäivärahan maksamista jatketaan vuosiloman jälkeen normaalisti.
Vaikuttaako vuosilomalisä ansiopäivärahaan?
Ei vaikuta, jos on kyse kokoaikatyöhön perustuvan vuosiloman ajalta maksettavasta vuosilomalisästä.
Minulle maksetaan lomaraha kokoaikatyöstä lomautukseni aikana. Vaikuttaako se päivärahaani?
Ei vaikuta.
Minulla on puhelinetu käytössä myös lomautuksen aikana. Vaikuttaako tämä ansiopäivärahaani?
Ei vaikuta, jos olet lomautettu kokonaisia päiviä ja maksamme sinulle täyttä ansiopäivärahaa lomautuspäiviltä.
Täytyykö lomautusilmoitus olla allekirjoitettu?
Työttömyyskassa ei edellytä tätä, vaan kassalle riittää myös vaikkapa sähköpostitse lähetetty ilmoitus.
Olen kokonaan lomautettuna. Jos sairastun lomautukseni aikana, miten toimin?
Jos olet kokonaan lomautettuna ja sairaus kestää vain muutaman päivän, maksamme ansiopäivärahaa ihan normaalisti lomautuspäiviltä. Jos sairausloma kestää yli 10 päivää, sinun täytyy hakea Kelasta sairauspäivärahaa, sillä ansiopäivärahaa maksetaan vain Kelan sairausvakuutuslain mukaiselta omavastuuajalta. Sairauspäivärahahakemus löytyy Kelan sivuilta.
Minut on lomautettu lyhennetylle työpäivälle. Jos sairastun, miten toimin?
Jos sairastut lomautuksen aikana, maksamme soviteltua päivärahaa Kelan sairauspäivärahan omavastuuajalta (= sairastumispäivä + 9 seuraavaa arkipäivää) sillä edellytyksellä, että olemme maksaneet sinulle päivärahaa myös sairastumista edeltävältä päivältä. Sairauspäivärahan omavastuuajan jälkeen soviteltua päivärahaa ei ole mahdollista saada. Työnantaja hakee Kelalta palkanmaksuun liittyvän Kelan sairauspäivärahan palkanmaksuvelvollisuuden ajalta. Sinulla on mahdollisuus hakea palkanmaksuvelvollisuuden ajalta itsellesi jäljelle jäävä sairauspäivärahan osuus. Sitä ei pystytä sanomaan, jääkö maksettavaa, mutta Kela laskee sen aina jokaisen hakijan kohdalla erikseen. Jos maksettavaa ei jäisi, on mahdollista hakea toimeentulotukea.
Voinko tienata lomautukseni aikana?
Jos olet kokonaan lomautettu ja menet lomautuksen aikana "keikkatyöhön" toisen työnantajan palvelukseen enintään kahdeksi viikoksi, maksamme soviteltua päivärahaa. Tällöin 50 prosenttia tuloista vaikuttaa päivärahaan vähentävästi. Jos taas työllistyt omalle työnantajallesi kokonaisiksi työpäiviksi, jätämme työpäivät maksamatta ja maksamme hakujaksoon sisältyviltä lomautuspäiviltä täyttä päivärahaa. Jos taas työllistyt omalle työnantajallesi vain osan päivästä, maksamme soviteltua päivärahaa.
Olen vanhuuseläkkeellä, mutta olen jatkanut edelleen työntekoa ja nyt minut lomautetaan. Olenko oikeutettu ansiopäivärahaan?
Ansiopäivärahaa ei voida maksaa, sillä vanhuuseläke on ansiopäivärahan maksamisen estävä sosiaalietuus.
Ryhdyin nostamaan osittaista varhennettua vanhuuseläkettä, mutta olen edelleen kokoaikatyössä ja minut lomautetaan. Olenko oikeutettu päivärahaan?
Ansiopäivärahaa voidaan maksaa, sillä osittainen varhennettu vanhuuseläke ei ole ansiopäivärahaan vaikuttava sosiaalietuus. Voit edelleen nostaa eläkettä lomautuksen aikana. Ansiopäivärahaa maksetaan täysimääräisenä. Eläkettä ei siis vähennetä ansiopäivärahasta.
Olen osatyökyvyttömyyseläkkeellä ja minut lomautetaan. Miten ansiopäivärahani lasketaan ja miten eläke vaikuttaa ansiopäivärahaani?
Ansiopäivärahan taso lasketaan eläkettä edeltävien tulojen perusteella, jos olet ollut työttömyyskassan jäsen tänä aikana. Osatyökyvyttömyyseläke vähennetään ansiopäivärahasta täysimääräisesti. Jos eläke on esimerkiksi 1 000 euroa kuukaudessa, saat 1 000 euroa vähemmän ansiopäivärahaa kuukaudessa.
Jos sinut on lomautettu vain osan kalenteriviikosta eli sinulla on myös työpäiviä lomautuspäivien lisäksi, maksamme soviteltua ja vähennettyä päivärahaa. Tämä tarkoittaa sitä, että eläke vähennetään ansiopäivärahasta sataprosenttisesti. Lisäksi huomioimme palkan, joka sinulle on maksettu lomautuskuukaudelta ja maksamme soviteltua ansiopäivärahaa. Tällöin voi käydä niin, että soviteltua ansiopäivärahaa ei jää maksettavaksi.
Lomautukseni peruttiin, mutta olin jo ehtinyt ilmoittautua työnhakijaksi. Miten toimin?
Ilmoita työvoimaviranomaiselle (Työmarkkinatorin Asiointi-osio) lomautuksesi peruuntumisesta, jolloin työvoimaviranomainen lähettää lausunnon lomautuksesi peruuntumisesta kassaan.
Lomautukseni päättyi aikaisemmin kuin mitä oli sovittu. Miten toimin?
Ilmoita työvoimaviranomaiselle lomautuksen päättymisestä. Jos sinulla on vielä hakematta päivärahaa lomautuspäiviltä, lähetä hakemus jäljellä olevista lomautuspäivistä.
Päivärahan laskemiseen liittyviä kysymyksiä
Työttömyyskassa ilmoittaa saavansa palkkatiedot tulorekisteristä, joten tarvitseeko minun lähettää palkkatodistusta?
Ansiopäivärahan määrä lasketaan tulorekisteristä saatavien palkkatietojen perusteella, joten palkkatodistusta ei tarvitse periaatteessa lähettää. Jos tulorekisterin tiedot eivät ole riittävät ansiopäivärahan määrittelyä varten, pyydämme tässä tapauksessa tarkentavia tietoja tulorekisterissä oleviin tietoihin tai voimme pyytää palkkalaskelmat tai palkkatodistuksen. Sinun kannattaa myös itse tarkastaa ennen hakemuksen lähettämistä, ovatko tietosi tulorekisterissä oikein. Jos niissä on puutteita, pyydä työnantajaasi korjaamaan tiedot.
Huomaa, että on eräitä poikkeuksia, jolloin päiväraha lasketaan joltain muulta ajalta kuin suoraan lomautusta edeltävältä ajalta. Näin menetellään esimerkiksi silloin, jos olet ollut vanhempainvapaalla tai kotihoidon tuella etkä ole ehtinyt olla työssä vähintään työssäoloehtoon vaadittavaa aikaa vapaalta palattuasi ja ennen lomautuksen alkamista.
Olen osittaisella hoitovapaalla ja minut lomautetaan. Miltä ajalta ansiosidonnainen päivärahani lasketaan?
Ansiopäiväraha lasketaan työstä, jota olet tehnyt ennen osittaista hoitovapaata ja jos olet ollut työttömyyskassan jäsen tänä aikana. Jos olet ollut vanhempainvapaalla ja kotihoidon tuella ennen osittaista hoitovapaata, nämä jaksot hypätään yli ja ansiopäivärahan taso lasketaan vanhempainvapaata edeltävän työn perusteella edellyttäen, että olet ollut työttömyyskassan jäsen ja täyttänyt työssäoloehdon ennen vanhempainvapaalle jäämistä. Sillä ei ole merkitystä, kuinka pitkään olet ollut osittaisella hoitovapaalla. Joten päiväraha voidaan joutua määrittelemään hyvinkin pitkältä ajalta. Ansiopäivärahan tasoon ei kuitenkaan voida tehdä indeksikorotusta. Pyydä työnantajaltasi palkkatodistus osittaista hoitovapaata edeltävältä ajalta, sillä osittainen hoitovapaa-aika ei ilmene tulorekisteristä.
Jos olet liittynyt työttömyyskassan jäseneksi vasta osittaisen hoitovapaan aikana, päiväraha joudutaan laskemaan osittaisen hoitovapaan aikaisen työn perusteella.
Jos Kela maksaa sinulle osittaista hoitorahaa tai joustavaa hoitorahaa lomautuksen aikana, nämä vähennetään ansiopäivärahasta.
Olen osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä. Miltä ajalta ansiopäivärahani lasketaan?
Ansiopäiväraha lasketaan lomautusta edeltäneiden tulojen perusteella, vaikka olisit tehnyt osa-aikatyötä jäätyäsi osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle. Osittainen varhennettu vanhuuseläke ei ole ansiopäivärahan laskemisessa yli hypittävää aikaa. Osittainen varhennettu vanhuuseläke ei toisaalta vaikuta ansiopäivärahan maksamiseen, sillä eläke ei ole ansiopäivärahaa vähentävä etuus.
Opiskelen ja olen osa-aikatyössä. Työnantajani aikoo nyt lomauttaa minut. Miltä ajalta ansiosidonnainen päivärahani lasketaan?
Opiskeluaika ei ole yli hypättävää aikaa ansiopäivärahan tason laskemisessa, jos olet työskennellyt opintojesi aikana niin paljon, että työstä saatu palkka täyttää työssäoloehtoa. Joten ansiopäivärahan laskentaan otetaan mukaan myös näiltä työjaksoilta saadut palkat.
Olen työskennellyt vapaaehtoisesti osa-aikaisesti. Miltä ajalta ansiopäivärahani lasketaan, kun minut lomautetaan?
Jos olet työskennellyt osa-aikatyössä niin paljon, että työ täyttää työssäoloehdon, ansiopäiväraha lasketaan lomautusta edeltävien tulojen perusteella. Ansiopäiväraha lasketaan siis ajalta, jona työssäoloehto on täyttynyt.