Hur påverkar åldern den inkomstrelaterade dagpenningen?
Det finns vissa undantag i inkomstrelaterad dagpenning som huvudsakligen gäller personer som är minst 58 år gamla. Vissa undantag har redan tagits bort från arbetslöshetsskyddslagen, men de tillämpas fortfarande i vissa situationer.
Möjligheten att nollställa dagar i en sysselsättningsfrämjande tjänst togs bort från lagen
Om du är minst 60 år gammal kan hela kalenderveckor då du har deltagit i en sysselsättningsfrämjande tjänst som ordnats på grund av en skyldighet från arbetskraftsmyndigheten räknas in i arbetsvillkoret. Denna möjlighet togs bort från lagen den 2 september 2024. Du kan fortfarande samla arbetsvillkor under tjänsten om sysselsättningsskyldigheten uppstod senast den 1 september 2024. Arbetsvillkorets längd är i detta fall 6 månader.
Maximal utbetalningstid för inkomstrelaterad dagpenning
Inkomstrelaterad dagpenning kan betalas ut för 500 dagar i stället för de normala 400 dagarna om du är minst 58 år när arbetsvillkoret uppfylls och du har arbetat minst fem år under de senaste 20 åren, bakåträknat från den tidpunkt när arbetsvillkoret uppfylldes.
Tilläggsdagar, det vill säga "pensionsslussen"
Utbetalningen av den inkomstrelaterade dagpenningen kan fortsätta trots att maximitiden har löpt ut när man är i en viss ålder. De här inkomstrelaterade dagpenningsdagarna, som betalas ut efter maximitiden, kallas tilläggsdagar. Rätten till tilläggsdagar försvinner gradvis, men rätten till tilläggsdagar är fortfarande följande:
Om du är född 1961 eller 1962 kan du få tilläggsdagar om du har fyllt 62 år innan dagpenningsperiodens maximitid har löpt ut.
Om du är född 1963 kan du få tilläggsdagar om du har fyllt 63 år innan dagpenningsperiodens maximitid har löpt ut. .
Om du är född 1964 kan du få tilläggsdagar om du har fyllt 64 år innan dagpenningsperiodens maximitid har löpt ut. .
Dessutom måste du i alla fall ha haft ett pensionsförsäkrat arbete i minst fem år under de senaste 20 åren, bakåträknat från den tidpunkt då maximitiden tog slut. Inkomstrelaterad dagpenning kan betalas ut tills du är 65.
Om du är född 1965 eller senare du har inte rätt att få tilläggsdagar.
Att övergå till tilläggsdagar kräver inga åtgärder från dig, utan arbetslöshetskassan kontrollerar rätten till tilläggsdagar automatiskt när du ansöker om dagpenning och den maximala tiden uppnås. Om du inte har rätt till tilläggsdagar får du ett negativt beslut om detta.
Tilläggsdagarna nollställer inte dagarna och sänker inte dagpenningen
Den inkomstrelaterade dagpenningens dagar nollställs inte efter att du börjat få dagpenning för tilläggsdagar (“pensionsslussen”). Det här betyder att dagarna som du fått inkomstrelaterad dagpenning inte kommer att nollställas och att nivån på den inkomstrelaterade dagpenningen inte heller räknas ut på nytt efter att utbetalningen av tilläggsdagarna har börjat, även om du har haft ett arbete som uppfyller arbetsvillkoret på 12 månader.
Tilläggsdagar innebär att du har fått inkomstrelaterad dagpenning för den maximala tiden (400 eller 500 dagar) och har övergått till tilläggsdagar. Om betalningen av tilläggsdagar redan har börjat men du blir anställd därefter och uppfyller arbetsvillkoret på 12 månader, nollställs inte längre dagarna med inkomstrelaterad dagpenning efter att anställningen upphör. Nivån på inkomstrelaterad dagpenning omräknas inte heller, även om den skulle öka jämfört med den tidigare nivån. Nivån på inkomstrelaterad dagpenning “låses” alltså vid den tidpunkt då den första tilläggsdagen betalas ut. Att nivån på inkomstrelaterad dagpenning förblir densamma under hela perioden med tilläggsdagar innebär också att om dagpenningen har betalats ut med reducerad nivå (gradering) vid övergången till tilläggsdagar, förblir nivån densamma under hela perioden med tilläggsdagar. Nivån på inkomstrelaterad dagpenning kan alltså inte återställas till 100 procent efter att betalningen av tilläggsdagar har börjat. I praktiken kommer detta att gälla för alla som omfattas av arbetsvillkoret på 12 månader.
Gradering (sänkning av dagpenningen) och tilläggsdagar för inkomstrelaterad dagpenning
Gradering, det vill säga sänkning av inkomstrelaterad dagpenning, gäller alla arbetssökande som omfattas av arbetsvillkoret på 12 månader. Den fulla inkomstrelaterade dagpenningen sänks med 20 % efter 40 betalningsdagar. När betalningen har fortsatt i totalt 170 betalningsdagar (cirka 8 månader) sänks inkomstrelaterad dagpenning med 25 % av det ursprungliga beloppet. Därefter betalas inkomstrelaterad dagpenning med en sänkning på 25 % så länge du har rätt att få inkomstrelaterad dagpenning. Om du har rätt till tilläggsdagar efter att den maximala tiden har uppnåtts, betalas inkomstrelaterad dagpenning med en sänkning på 25 % även under perioden med tilläggsdagar. Nivån på inkomstrelaterad dagpenning kan inte längre återställas till 100 % efter att betalningen av tilläggsdagar har börjat. Inkomstrelaterad dagpenning återställs inte längre till 100 % även om du blir anställd under tilläggsdagarna och uppfyller arbetsvillkoret igen. Gradering trädde i kraft den 2 september 2024, så det gäller till exempel inte de personer som redan har fått inkomstrelaterad dagpenning före den 2 september 2024 och betalningen av tilläggsdagar börjar direkt efter att dagpenning har betalats för den maximala tiden. Exempel: Betalningen av inkomstrelaterad dagpenning började den 1 april 2024. På grund av din ålder och arbetshistorik har du rätt till tilläggsdagar när den maximala tiden uppnås. Om du får inkomstrelaterad dagpenning för den maximala tiden och betalningen av tilläggsdagar börjar, betalas inkomstrelaterad dagpenning utan sänkning under hela perioden med tilläggsdagar. Gradering gäller inte dig eftersom betalningen av inkomstrelaterad dagpenning började före den 2 september 2024.
Om du inte ännu är på tilläggsdagar
Om du däremot har rätt till tilläggsdagar men blir anställd och uppfyller arbetsvillkoret på 12 månader innan betalningen av tilläggsdagar börjar, omfattas du av gradering. Exempel: Betalningen av inkomstrelaterad dagpenning började den 1 april 2023. På grund av din ålder och arbetshistorik har du rätt till tilläggsdagar när den maximala tiden för inkomstrelaterad dagpenning uppnås. Men du börjar arbeta den 1 oktober 2024, det vill säga innan betalningen av tilläggsdagar börjar. Anställningen varar till den 30 september 2025. Du har uppfyllt arbetsvillkoret på 12 månader, så den maximala tiden för inkomstrelaterad dagpenning börjar om och vi fastställer en självrisktid. Du omfattas också av gradering. Inkomstrelaterad dagpenning sänks med 20 % efter 40 betalningsdagar. När inkomstrelaterad dagpenning har betalats för 130 dagar sedan den senaste graderingsändringen och totalt 170 dagar sedan betalningen av inkomstrelaterad dagpenning började, sänks inkomstrelaterad dagpenning med 25 % av det ursprungliga beloppet. Betalningen av inkomstrelaterad dagpenning fortsätter alltså med en sänkning på 25 % av det ursprungliga beloppet. Om du inte längre blir anställd och övergår till tilläggsdagar, betalas inkomstrelaterad dagpenning med en sänkning tills rätten till tilläggsdagar upphör.
Om du inte ännu är berättigad till tilläggsdagar
Om tillgången till tilläggsdagar kräver att du måste bli anställd minst en gång och uppfylla arbetsvillkoret på 12 månader. I så fall beräknas nivån på inkomstrelaterad dagpenning om från det arbete där du har uppfyllt arbetsvillkoret, och du omfattas gradering av dagpenning. Inkomstrelaterad dagpenning har ett skydd på 80 % om arbetsvillkoret uppfylls innan den maximala tiden för dagpenningperioden uppnås. Exempel: Betalningen av inkomstrelaterad dagpenning började den 1 april 2023. Du är ännu inte berättigad till tilläggsdagar för inkomstrelaterad dagpenning. För att få tilläggsdagar måste du bli anställd minst en gång och uppfylla arbetsvillkoret så att den maximala tiden nollställs och börjar om. Du arbetar i 12 månader och uppfyller arbetsvillkoret, varefter den maximala tiden för dagpenningperioden nollställs och nivån på inkomstrelaterad dagpenning beräknas om. Dagpenningdagarna, åldern och arbetshistoriken räcker nu för tilläggsdagar, men du omfattas också gradering av dagpenning.
Undantagsfall då inkomstrelaterad dagpenning betalas ut till personer över 65
I regel kan inkomstrelaterad dagpenning betalas ut fram till slutet av den månad som du fyller 65. I undantagsfall kan inkomstrelaterad dagpenning också betalas ut efter att du fyllt 65 år, om du har permitterats, har dagar med väderhinder eller är förhindrad att arbeta på grund av övriga arbetsmarknadsrelaterade stridsåtgärder. Utbetalningen av dagpenningen upphör senast när du fyllt 68. Observera dock att om du får ålderspension kan du inte få inkomstrelaterad dagpenning även om du är permitterad, har dagar med väderhinder eller är förhindrad att arbeta på grund av övriga arbetsmarknadsrelaterade stridsåtgärder.
Ansökan om ålderspension
Ansök om ålderspension i din egen arbetspensionsanstalts nättjänst. Om du inte är säker på vilken pensionsanstalt du är försäkrad vid, kan du ta reda på det på webbplatsen Arbetspension.fi. Kontakta din arbetspensionsanstalt när du har frågor om t.ex. ditt arbetspensionsutdrag, din framtida pension eller ansökan om pension.
Om din egen pensionsanstalt inte har en elektronisk ansökningstjänst kan du använda pappersblankett eller ett formulär (7001) som du fyller i på nätet och skriver ut.
När du vet tidpunkten för när din ålderspension börjar, meddela medlemsservicen. E-postadressen är jasenasiat@proliitto.fi.
Sysselsättningsskyldighetens inverkan på nivån av inkomstrelaterad dagpenning
Om du har blivit anställd på grund av sysselsättningsskyldigheten, omräknas inte inkomstrelaterad dagpenning om grundlönen inte ökar jämfört med den tidigare lönen. Sysselsättningsskyldigheten togs bort från lagen den 2 september 2024, men den har fortfarande gällt för de arbetssökande som har uppnått den maximala tiden för dagpenningperioden före den 2 september 2024 och som har varit minst 57 år gamla när den maximala tiden uppnåddes. Arbetsvillkorets längd är sex månader för dem som har blivit anställda på grund av sysselsättningsskyldigheten.
Skyddet för nivån på inkomstrelaterad dagpenning för arbetssökande som fyllt 58 år har tagits bort
Nivån på dagpenningen för arbetssökande som är minst 58 år har inte räknats om, om den inte har ökat jämfört med den tidigare nivån. Denna undantagsregel har tagits bort från lagen. Nivån på inkomstrelaterad dagpenning räknas därför alltid om när arbetsvillkoret uppfylls (undantaget är arbete som ordnats på grund av sysselsättningsskyldigheten som nämnts ovan). Den fulla inkomstrelaterade dagpenningen är dock minst 80 % av den tidigare fulla inkomstrelaterade dagpenningen om arbetsvillkoret uppfylls innan den maximala tiden för dagpenningperioden uppnås.
Partiell förtida ålderspension
Om du får partiell förtida ålderspension medan du är arbetslös eller permitterad, dras den inte av från den inkomstrelaterade dagpenningen, utan du får inkomstrelaterad dagpenning till fullt belopp.
Om du har arbetat deltid på grund av partiell förtida ålderspension och du blir arbetslös eller permitterad, fastställs den inkomstrelaterade dagpenningen utifrån deltidsarbetets lön. Partiell förtida ålderspension förlänger inte den tid som ligger till grund för beräkningen av den inkomstrelaterade dagpenningen. Dessutom bör du notera att du måste vara i arbete som uppfyller arbetsvillkoret vid sidan av pensionen för att behålla rätten till inkomstrelaterad dagpenning vid eventuell arbetslöshet eller permittering. Detta beror på att du måste vara på arbetsmarknaden för att behålla rätten till inkomstrelaterad dagpenning. Tid på arbetsmarknaden anses vara tid då du är i arbete som uppfyller arbetsvillkoret.
Ålderspension och tilläggspensioner
Ålderspension som grundar sig på antalet tjänsteår
Du kan inte få inkomstrelaterad dagpenning om du får ålderspension som grundar sig på fulla tjänsteår. Därmed har du inte rätt till inkomstrelaterad dagpenning om du har fortsatt arbeta under din ålderspension och blir permitterad från arbetet. Ålderspension är en förmån som förhindrar utbetalning av inkomstrelaterad dagpenning (inklusive grunddagpenning och arbetsmarknadsstöd).
Observera att ålderspension som betalas ut från utomlands också kan hindra utbetalning av dagpenning. Exempelvis är en ålderspension som betalas från Sverige förhindrar att betala dagpenning om den betalas till 100 %.
Tilläggspension som betalas av arbetsgivaren eller dig själv
Tilläggspension som betalas av arbetsgivaren dras av till fullt belopp från den inkomstrelaterade dagpenningen. Det innebär att dagpenningsperiodens maximitid förbrukas på samma sätt som för en helt arbetslös person, dvs. per utbetalningsdag.
Om du har betalat tilläggspensionen helt själv, inverkar pensionen inte på din inkomstrelaterade dagpenning på något sätt, även om du får pension medan du är arbetslös. Om du får en tilläggspension under en viss tid måste du vara arbetslös arbetssökande för att behålla rätten till inkomstrelaterad dagpenning efter att tilläggspensionen har upphört. Tilläggspensionstiden är inte en godtagbar anledning att vara borta från arbetsmarknaden.