Det kan finnas hinder för att bevilja inkomstrelaterad dagpenning

Här beskrivs mer detaljerat vilka förmåner eller situationer som påverkar att inkomstrelaterad dagpenning inte kan beviljas.  

Självrisktid

Innan utbetalningen av den inkomstrelaterade dagpenningen kan börja, sätts en självrisktid som ska motsvara sju arbetsdagar. Under självrisktiden betalas ingen dagpenning. Självrisktiden måste uppfyllas inom åtta på varandra följande kalenderveckor. Om din första permitteringsdag infaller vecka 8 (fredag), måste självrisktiden uppfyllas senast vecka 15. En arbetsvecka kan ha högst fem självriskdagar. Dessutom kan det vara högst fem arbets- ersättnings- och självriskdagar under en kalendervecka. Om det finns till exempel fyra normala arbetsdagar i en kalendervecka, är det möjligt att räkna inte mer än en självriskdag från den veckan.

Självrisktiden omfattar sju arbetsdagar om man är helt arbetslös. Om du arbetar deltid, omfattar självrisktiden timmar utan arbete. Om din dagliga arbetstid är 4 timmar per dag och 20 timmar per vecka och branschens heltidsarbete uppgår till 37,5 timmar per vecka, kan självrisktiden beräknas till 3,5 timmar per dag och 17,5 timmar per vecka. De här självrisktimmarna måste sammanlagt uppgå till 7 x 7,5 timmar, dvs. 52,5 timmar (= motsvarar tre arbetsveckor) innan självrisktiden har uppnåtts.

Semesterersättning fördröjer rätten till inkomstrelaterad dagpenning

Semesterersättning som betalas ut vid avslutandet av ett heltidsarbete som varat mer än två veckor fördröjer rätten till inkomstrelaterad dagpenning. Med andra ord periodiseras semesterersättningen från anställningens slut.

Semesterersättning betalas för semesterdagar som inte tagits ut under anställningen. Om du till exempel har semesterdagar motsvarande en månadslön som inte tagits ut, fördröjs utbetalningen av inkomstrelaterad dagpenning med cirka en månad. Semesterersättning som betalas för deltidsarbete och heltidsarbete som varat högst två veckor periodiseras inte, men den ingår i lönen som ligger till grund för jämkad inkomstrelaterad dagpenning.

Om ekonomiska förmåner relaterade till anställningens avslutande betalas ut utöver semesterersättningen vid avslutandet av ett heltidsarbete som varat mer än två veckor, läggs dessa samman och periodiseras från anställningens slut.

Beräkning av periodiseringstiden för semesterersättning

Periodiseringen av semesterersättningen görs genom att jämföra semesterersättningen med dagslönen, som beräknas utifrån lönen som betalats under anställningen. Om anställningsförhållandet varat länge, beräknas dagslönen utifrån cirka 12 månaders löner. Beräkningen görs huvudsakligen enligt samma principer som dagslönen som ligger till grund för inkomstrelaterad dagpenning, men en minskning på 3,54 procent görs inte från dagslönen som vid beräkningen av inkomstrelaterad dagpenning. Om dagslönen till exempel är 130 euro och du får 1 300 euro i semesterersättning vid anställningens slut, delas semesterersättningen med dagslönen (1 300 / 130 = 10), vilket ger antalet periodiseringsdagar till 10. Inkomstrelaterad dagpenning betalas inte för 10 dagar från anställningens slut. En kalendervecka kan innehålla högst fem periodiseringsdagar. Om en självriskperiod för arbetslöshetsförmåner krävs, kan den tas först efter periodiseringstiden för semesterersättningen. Däremot löper en karenstid som fastställts av arbetskraftsmyndigheten samtidigt med periodiseringstiden för semesterersättningen, eftersom karenstiden också fastställs från anställningens slut.

 
Inkomstrelaterad dagpenning kan inte heller betalas ut (listan är inte fullständig) om du

  • får semesterersättning som baserar sig på heltidslön
  • inte är arbetssökande 
  • får graviditetspenning eller föräldrapenning
  • får särskild graviditetspenning eller specialvårdspenning
  • får ålderspension eller förtida ålderspension i enlighet med folkpensionslagen eller arbetspensionslagarna (notera att den här pensionen inte är densamma som partiell förtida ålderspension)
  • får ålderspension som grundar sig på fulla tjänsteår
  • utför militärtjänstgöring eller civiltjänst
  • studerar på heltid (gäller inte kortvariga studier)
  • är under 18 år
  • har fyllt 65 år. I undantagsfall kan inkomstrelaterad dagpenning också betalas ut efter att du fyllt 65 år, om du har permitterats, har dagar med väderhinder eller är förhindrad att arbeta på grund av övriga arbetsmarknadsrelaterade stridsåtgärder. Utbetalningen av dagpenningen upphör senast när du fyllt 68.

Rätten till inkomstrelaterad dagpenning kan gå förlorad på grund av frånvaro från arbetsmarknaden

Du måste stå till arbetsmarknadens förfogande för att behålla rätten till inkomstrelaterad dagpenning. Att vara på arbetsmarknaden innebär att du har ett arbete som uppfyller arbetsvillkoret, sysselsätter dig med företagsverksamhet eller är arbetslös arbetssökande (Jobb marknaden). Om du är frånvarande från arbetsmarknaden i mer än sex månader förlorar du rätten till inkomstrelaterad dagpenning såvida du inte har en godtagbar orsak till frånvaron, i enlighet med lagen om utkomstskydd. Du återfår rätten till inkomstrelaterad dagpenning först efter att du arbetat i minst 12 månader efter din frånvaro och uppfyllt arbetsvillkoret under den här tiden. Godtagbara skäl för att vara frånvarande från arbetsmarknaden är bland annat hemvård av under treårigt barn, heltidsstudier, värnplikt och ledighet med sjukdagpenning eller rehabiliteringsstöd. Observera att tid som omfattas av stödpaket inte räknas som godtagbar orsak för att vara frånvarande från arbetsmarknaden. Anmäl dig därför som arbetssökande när anställningsförhållandet har upphört, även om du får ett stödpaket. Att få tilläggspension är inte heller en godtagbar orsak att vara frånvarande från arbetsmarknaden. 

Arbetsgivarens lönebetalningsskyldighet och extra utbetalningar av pengar hindrar utbetalning av inkomstrelaterad dagpenning

Arbetslöshetskassan betalar inte ut inkomstrelaterad dagpenning för den tid som omfattas av arbetsgivarens lönebetalningsskyldighet. Om du har rätt att få lön eller ersättning för uppsägningstiden av din arbetsgivare, men du har avstått helt eller delvis från detta eller till exempel kommit överens om en kortare uppsägningstid än vad som skulle ha varit fallet enligt lag eller avtal, kan du inte få inkomstrelaterad dagpenning för den tid för vilken du skulle ha haft rätt till lön eller avgångsvederlag för uppsägningstiden.   

Utbetalning av inkomstrelaterad dagpenning förhindras också av en ekonomisk förmån från arbetsgivaren (till exempel avgångsvederlag, stödpaket eller bonus), som kan anses bero på att anställningen upphört. I sådana fall arbetslöshetskassan periodiserar ersättningen baserat på lönen från den senaste anställningen. Det spelar ingen roll vad ersättningen kallas eller när den betalades ut. Arbetsgivaren kan till exempel ha betalat ersättningen månadsvis innan din anställning upphörde. Om ersättningen måste tolkas som en ekonomisk förmån, räknar arbetslöshetskassan ihop de månadsvisa betalningarna och periodiserar hela beloppet från och med anställningens slut.

Periodisering görs på så sätt att ersättningsbeloppet som arbetsgivaren som arbetsgivaren betalar jämförs med dagslönen, som beräknas av den lön som utbetalats under anställningsförhållandet. Om anställningsförhållandet varat länge beräknas dagslönen utifrån cirka 12 månadslöner. Beräkningen görs i huvudsak på samma principer som dagslönen, som är grunden för inkomstrelaterad dagpenningen, men dagslönen dras inte av med 3,54 procent, vilket görs vid beräkningen av inkomstrelaterad dagpenningen. Om du även har fått semesterersättning utöver den ekonomiska förmånen läggs dessa samman och periodiseras från och med anställningsförhållandets slut.

Det är absolut viktigt att vara arbetslös arbetssökande hos arbetskraftsmyndigheten under periodiseringstiden

Det är absolut viktigt att vara arbetslös arbettssökande hos arbetskraftsmyndigheten under periodiseringstiden, eftersom du måste stå till arbetsmarknadens förfogande för att behålla rätten till inkomstrelaterad dagpenning efter periodiseringen.
Om du arbetar minst 12 månader under periodiseringen och uppfyller arbetsvillkoret på nytt, fastställs nivån på den inkomstrelaterade dagpenningen på basis av det här arbetet när du börjar få inkomstrelaterad dagpenning efter periodiseringstiden. 

Arbetskraftsmyndighetens karenser

Arbetskraftsmyndigheten kan fastställa karenser av olika längd, dvs. perioder när inkomstrelaterad dagpenning inte betalas ut, om du själv har påverkat din arbetslöshet på något sätt. Alla kalenderdagar räknas i karenstiden. Tilläggsuppgifter om karenser och skyldigheter i samband med att söka arbete kan du få från arbetskraftsmyndigheten.

Om du har slutat arbeta utan någon giltig orsak är karensen 45 dagar. Om du själv orsakar att ett över fem dagar långt anställningsförhållande upphör är karensen också 45 dagar. Om arbetet hade varat högst fem dagar blir karensen 30 dagar. Om du utan giltig orsak vägrar att ta emot ett arbete som en arbetsgivare individuellt erbjuder dig eller som du har blivit vald till, karenstiden är 45 dagar. Om arbetet skulle ha varat högst två veckor, är karensen 30 dagar.  

Arbetskraftsmyndigheten kan också uppsätta karens, om du utan giltig orsak under en period på 12 månader till exempel försummar uppdata din sysselsättningsplanen eller deltagande i tjänsterna eller du underlåtar din arbetssökningsplikt eller om du försummar att ansökä förpliktande arbetserbjudande. Den första försummelsen leder till påminnelse. Du får sju dagar karens om du inte efter påminnelse genomför dina jobbsökningsplikter. Du får 14 dagar karens om du fortfarande fårsummar inte dina plikter. Fjärde försummelse ledar till at den inkomstrelaterade dagpenningen upphör tills vidare. Inkomstrelaterad dagpenning kan endast betalas ut på nytt efter att du har arbetat eller utbildat dig i 12 kalenderveckor.

Om du deltar i sysselsättningsfrämjande service (t.ex. arbetskraftsutbildning, frivilliga studier, arbetsprövning, jobbsökarträning) betalas inkomstrelaterad dagpenning ut för den tid som servicen pågår, även om arbetskraftsmyndigheten har satt ut karens ut för samma tid.

Du kan få mer information om karenser från arbetskraftsmyndigheten.