Inkomstrelaterad dagpenning har ett arbetsvillkor

Du kan ansöka om inkomstrelaterad dagpenning vid en arbetslöshetskassa när du blivit arbetslös eller permitterad, om du har uppfyllt arbetsvillkoret under din tid som medlem i arbetslöshetskassan och betalat medlemsavgifter för den tid som du arbetat. 

Arbetsvillkoret är 12 kalendermånader från den 2 september 2024

Arbetsvillkoret är 12 kalendermånader från den 2 september 2024 och är inkomstbaserat (euroiseringsmodell). Detta innebär att arbetsvillkoret ackumuleras baserat på utbetald lön och inte på arbetade timmar. Varje kalendermånad under vilken en skattepliktig lön på minst 930 euro har betalats in, ackumuleras en arbetsvillkorsmånad. Om en lön på minst 465 euro men mindre än 930 euro har betalats in under en kalendermånad, ackumuleras en halv arbetsvillkorsmånad. Om två halva arbetsvillkorsmånader ackumuleras, blir det en hel arbetsvillkorsmånad. Halva arbetsvillkorsmånader behöver inte vara i följd. Arbetsvillkoret på 12 månader kan således uppfyllas till exempel med 11 hela arbetsvillkorsmånader och två halva arbetsvillkorsmånader.

Arbetet behöver inte vara sammanhängande eller uppfyllas genom en sammanhängande anställning, utan arbetsvillkorsmånader kan samlas till exempel genom tillfälliga anställningar. Arbetsvillkoret måste dock uppfyllas under de 28 månaderna före arbetslösheten. Granskningsperioden kan förlängas med högst sju år av så kallade godtagbara skäl. Godtagbara skäl för att förlänga granskningsperioden är till exempel heltidsstudier, sjukdagpenningstid, värnplikt, graviditets- och föräldraledighet samt vård av barn under 3 år.

Exempel: Du har ett heltidsarbete från 1.10.2024 till 31.5.2025. Lönen betalas alltid under den månad då den har tjänats in. Du samlar totalt 8 arbetsvillkorsmånader (oktober-maj). Därefter har du ett tillfälligt arbete i augusti 2025 och får en lön på 700 euro. Lönen betalas i augusti, så du samlar en halv arbetsvillkorsmånad. Nästa tillfälliga arbete är i november 2025, då du får en lön på 800 euro. Lönen betalas i november, så du samlar en andra halv arbetsvillkorsmånad. Två halva arbetsvillkorsmånader bildar en hel arbetsvillkorsmånad, så du samlar totalt 9 arbetsvillkorsmånader under perioden 1.10.2024–30.11.2025. Du börjar ett heltidsarbete den 1.1.2026, och anställningen varar till 31.3.2026. Lönen betalas alltid under den månad då den har tjänats in. Du samlar totalt 12 arbetsvillkorsmånader.

Om du har bytt till Pro-kassan inom en månad från den tidigare arbetslöshetskassan, har medlems- och arbetsperioderna från den tidigare kassan överförts med dig. Medlems- och arbetsperioderna har dock inte överförts om du har blivit utesluten från den tidigare arbetslöshetskassan, till exempel på grund av försummade medlemsavgifter.

Lön som ackumulerar arbetsvillkorsmånader

Lönen som ackumulerar arbetsvillkorsmånader måste vara försäkringspliktig lön (socialförsäkringsavgifter har dragits) som betalats för utfört arbete. Semesterpenning och semesterersättning räknas inte in i lönesumman när man undersöker om lönegränsen för en arbetsvillkorsmånad uppfylls. Lönen måste också vara i enlighet med kollektivavtalet. Om det inte finns något kollektivavtal inom branschen, måste lönen för heltidsarbete vara minst 1 399 euro per månad (år 2024) för att ackumulera arbetsvillkorsmånader. Arbetsvillkoret ackumuleras också för en månad då normal (inte reducerad) sjuklön eller semesterlön har betalats. Även lön under uppsägningstid enligt lag eller kollektivavtal ackumulerar arbetsvillkoret, även om det inte finns någon arbetsskyldighet, förutsatt att pensionsavgifter och andra arbetsgivaravgifter har dragits från lönen.

Lön som betalats under perioder med partiell sjukdagpenning kan inte beaktas i arbetsvillkoret. Inte heller lön, som reducerats enligt arbets- eller tjänstekollektivavtal under sjukdomsperioder kan beaktas i arbetsvillkoret. Dessa perioder förlänger dock granskningsperioden på 28 månader för arbetsvillkoret.

Om lönen betalas ut under månaden efter arbetsmånaden

Om lönen betalas ut under månaden efter arbetsmånaden, ackumuleras arbetsvillkoret för de kalendermånader då lönen har betalats. Detta innebär att arbetsmånaden och arbetsvillkorsmånaden kan vara olika månader.

Exempel: Du har ett heltidsarbete som varar högst två veckor i november, men får lönen i december. Ingen arbetsvillkorsmånad ackumuleras för november eftersom ingen lön har betalats. För december ackumuleras däremot en hel arbetsvillkorsmånad om lönen är minst 930 euro. Om lönen är minst 465 euro men mindre än 930 euro, ackumuleras en halv arbetsvillkorsmånad för december.

Exempel: Du börjar ett tidsbegränsat heltidsarbete den 15.10.2024. Lönen betalas alltid den 1:a dagen i månaden efter föregående månad. Oktoberlönen betalas den 1.11.2024 och är 1 000 euro. Arbetsvillkorsmånader börjar ackumuleras från november 2024. Anställningen varar till den 14.5.2025. Den sista lönen (majlönen) betalas den 1.6.2025, så arbetsvillkoret ackumuleras även för juni. Du samlar totalt åtta arbetsvillkorsmånader, även om anställningen varar exakt sju månader (15.10.2024–14.5.2025).

Om lönen betalas ut för mer än en månad åt gången

Om arbetsgivaren betalar lön för mer än en månad åt gången under en kalendermånad och detta avviker från den vanliga löneutbetalningen, kan lönen inte beaktas enbart för betalningsmånaden. I sådana fall fördelas lönen på betalningsmånaden samt på lika många följande eller föregående månader som den period lönen har tjänats in. Om du till exempel får lön den 31.12.2024 som har tjänats in under perioden 1.11–31.12.2024, fördelas lönen på november och december vid granskningen av arbetsvillkoret.

Vad händer med arbetsvillkorsveckorna som samlats fram till 1.9.2024?

Vi omvandlar arbetsvillkorsveckorna som samlats fram till 1.9.2024 till arbetsvillkorsmånader så att 3–4 arbetsvillkorsveckor motsvarar en hel arbetsvillkorsmånad och 1–2 arbetsvillkorsveckor motsvarar en halv arbetsvillkorsmånad. Omvandlingen sker genom att det totala antalet arbetsvillkorsveckor inom granskningsperioden delas med fyra. Om divisionen inte går jämnt ut, avrundas de återstående veckorna till en halv månad om det är 1–2 veckor eller till en hel månad om det är 3 veckor. Till exempel motsvarar 21 arbetsvillkorsveckor 5,5 arbetsvillkorsmånader och 23 arbetsvillkorsveckor motsvarar 6 arbetsvillkorsmånader.

Exempel på omvandling: Om du har samlat 25 arbetsvillkorsveckor fram till 1.9.2024, omvandlas dessa till arbetsvillkorsmånader genom att dela 25 veckor med fyra. Resultatet är 6,25, vilket motsvarar 6 hela arbetsvillkorsmånader (6 x 4 = 24). Den återstående arbetsvillkorsveckan (0,25 vecka) avrundas uppåt till en halv arbetsvillkorsmånad. Således har du samlat 6,5 arbetsvillkorsmånader fram till 1.9.2024. Omvandlingen sker efter att du har arbetat från och med 2.9.2024 och fått en lön på minst 465 euro.

Exempel: Du har samlat 23 arbetsvillkorsveckor under perioden 1.10.2023–1.9.2024. Du börjar ett tidsbegränsat heltidsarbete den 1.10.2024, och anställningen varar till den 31.3.2025. Du får månadslön och den första lönen betalas den 15.10.2024. Den sista lönen betalas den 15.3.2025. Under anställningsperioden samlar du 6 arbetsvillkorsmånader. De 23 arbetsvillkorsveckorna som samlats fram till 1.9.2024 omvandlas till arbetsvillkorsmånader, vilket motsvarar 5,75 månader. Detta avrundas uppåt till 6 månader. Totalt har du samlat 12 arbetsvillkorsmånader fram till den 31.3.2025.  

Rätten till inkomstrelaterad dagpenning kan gå förlorad

Du kan förlora rätten till inkomstrelaterad dagpenning om du varit borta från arbetsmarknaden i över sex månader och du inte har haft någon s.k. godtagbar orsak till din frånvaro enligt definitionen i utkomstskyddslagen. Att förlora arbetsvillkoret innebär att du inte kan få inkomstrelaterad dagpenning förrän du på nytt har uppfyllt arbetsvillkoret på 12 månader. Godtagbara orsaker för att vara borta från arbetsmarknaden är till exempel perioder då du fått sjukdagpenning eller rehabiliteringsstöd, moderskaps-, faderskaps- eller föräldraledighet, vård av barn under 3 år, heltidsstudier eller stipendieperioder, alterneringsledighet och sysselsättningsfrämjande service.

Om du du enligt ett läkarintyg är arbetsoförmögen men får ett avslag på sjukdagpenning, rehabiliteringsstöd eller sjukpension, anmäl dig som arbetslös arbetssökande för säkerhets skull efter att du fått avslagsbeslutet. Detta bör göras eftersom sjukledighet inte är en godtagbar orsak att vara borta från arbetsmarknaden om sjukdagpenning, rehabiliteringsstöd eller sjukpension inte har betalats ut för sjukledigheten. En godtagbar orsak att vara borta från arbetsmarknaden anses endast vara en period då en förmån har betalats ut på grund av arbetsoförmåga.

Observera att avgångsvederlag av din arbetsgivare inte är en godtagbar orsak att vara borta från arbetsmarknaden, även om du inte kan få dagpenning under den tid som du får avgångsvederlag. För att behålla rätten till inkomstrelaterad dagpenning efter att avgångsvederlaget har upphört måste du ha varit arbetslös arbetssökande vid AN-tjänsterna (arbets- och näringstjänsterna) redan under avgångsvederlagets periodisering. Av den anledningen bör du registrera dig vid AN-tjänsterna så snart som anställningsförhållandet har avslutats.

Observera också att partiell förtida ålderspension inte är en godtagbar orsak till att vara borta från arbetsmarknaden, så du måste arbeta så att du uppfyller arbetsvillkoret. På så sätt behåller du rätten till inkomstrelaterad dagpenning vid eventuell permittering eller arbetslöshet. Att endast vara på tilläggspension är inte heller en godtagbar orsak att vara borta från arbetsmarknaden. Du måste i detta fall vara arbetslös arbetssökande hos AN-tjänsterna. På så sätt behåller du rätten till dagpenning om tilläggspensionen endast betalas ut under en viss tid och du inte ännu har rätt till ålderspension efter att tilläggspensionen upphör.

Arbete i familjeföretag

Arbetsvillkoret har varit 52 veckor för dem som arbetar i ett familjeföretag. Arbetsvillkoret är fortfarande 52 veckor om minst en arbetsvecka har samlats före den 2.9.2024. Om arbetsvillkoret helt samlas genom arbete efter den 2.9.2024, är arbetsvillkoret 12 månader, precis som för löntagare. Arbetsvillkoret måste uppfyllas under medlemskapet i arbetslöshetskassan och inom 28 månader.

Lönesubventionerad arbete och sysselsättningsskyldighet 

 

Du kan uppfylla arbetsvillkoret genom lönesubventionerat arbete om lönesubventionen har beviljats för att anställa en person med nedsatt arbetsförmåga eller en långtidsarbetslös som fyllt 60 år. I sådana fall uppfylls arbetsvillkoret till 75 % efter 10 månaders lönesubventionerad tid. Lönesubventionerat arbete måste således pågå i 26 månader för att arbetsvillkoret ska uppfyllas helt genom lönesubventionerat arbete. Ändringen trädde i kraft den 2.9.2024.

Om lönesubventionerat arbete har börjat senast den 1.9.2024, uppfylls arbetsvillkoret fortfarande till 75 % från arbetets början och arbetsvillkorets längd är 6 månader. Lönesubventionerat arbete måste alltså pågå i cirka åtta månader för att arbetsvillkoret ska uppfyllas.

Om det är fråga om lönesubventionerat arbete som ordnats på grund av sysselsättningsskyldighet, är arbetsvillkoret 6 månader och det uppfylls till 100 % under hela anställningsperioden. Lagen om sysselsättningsskyldighet har upphävts, men den tillämpas fortfarande om arbetssökanden är minst 57 år och maximitiden för dagpenningperioden har uppfyllts, det vill säga att sysselsättningsskyldigheten har uppstått senast den 1.9.2024. Det finns ingen sysselsättningsskyldighet om maximitiden har uppfyllts den 2.9.2024 eller senare. Mer information om lönesubventionerat arbete och sysselsättningsskyldighet finns hos AN-tjänsterna (arbets- och näringstjänsterna).

Om du har anställts på grund av sysselsättningsskyldighet, omräknas inte nivån på inkomstrelaterad dagpenning efter att anställningen har upphört, om den lön som ligger till grund för dagpenningen inte ökar jämfört med den tidigare grundlönen. Inkomstrelaterad dagpenning trappas inte heller ner. Uppfyllandet av arbetsvillkoret granskas enligt följande: Man räknar hur många arbetsveckor på minst 18 timmar du har haft fram till 1.9.2024. Dessa veckor läggs ihop och delas med fyra. Om du till exempel har haft 22 arbetsveckor, motsvarar det 5,5 arbetsvillkorsmånader (4 x 5 = 20 och 2 veckor omvandlas till en halv arbetsvillkorsmånad). Arbetsvillkoret granskas från och med 2.9.2024 baserat på lön. Man räknar hur många hela eller halva arbetsvillkorsmånader som har samlats från och med 2.9.2024. Om anställningen upphör den 30.9.2024 och du får septemberlönen i september, samlar du en hel arbetsvillkorsmånad om lönen är minst 930 euro. Om lönen är minst 465 euro men mindre än 930 euro, samlar du en halv arbetsvillkorsmånad.

Sysselsättningsfrämjande service

Om du är minst 60 år och deltar i en sysselsättningsfrämjande service som arbetskraftmyndigheten har varit skyldig att ordna, samlas arbetsvillkorsmånader under tjänstens tid. Arbetsvillkorets längd är i detta fall 6 månader. Arbetskraftmyndigheten har skyldighet att ordna möjlighet till en sysselsättningsfrämjande service om skyldigheten att ordna tjänsten har uppstått senast den 1.9.2024. Du får mer information om detta från AN-tjänsterna.