Omräkning av inkomstrelaterad dagpenning och "nollställning" av dagar
Den inkomstrelaterade dagpenningen har en maximiutbetalningstid som i regel är 400 dagar. De utbetalda inkomstrelaterade dagpenningsdagarna nollställs och dagpenningsperioden börjar om från början när du har arbetat i minst 12 månader. Arbetsmånaderna ska samlas in under 28 månader.
De utbetalda inkomstrelaterade dagpenningsdagarna nollställs alltid efter att arbetsvillkoret på 12 månader har uppfyllts, varefter maximitiden börjar löpa om från början, även om det fortfarande finns dagpenningsdagar kvar i kalkylatorn. Även självrisktiden fastställs alltid när arbetsvillkoret uppfylls. Dagpenningsdagarna kan nollställas till exempel av tillfälliga arbeten, så länge arbetsvillkoret uppfylls under en granskningsperiod på 28 månader. Arbetsvillkoret uppfylls varje kalendermånad då lönen är minst 930 euro. Om lönen är minst 465 euro men under 930 euro, uppfylls en halv arbetsvillkorsmånad. Två halva arbetsvillkorsmånader bildar en hel arbetsvillkorsmånad. Om arbetsvillkoret uppfylls helt av arbeten där lönen är minst 465 euro men under 930 euro per månad, uppfylls arbetsvillkoret på 24 månader.
80-procentsregeln skyddar dagpenningens nivå
Beräkningen av den inkomstrelaterade dagpenningen omfattas av ett s.k. skydd, om du har fått inkomstrelaterad dagpenning tidigare. Det här betyder att den nya fulla inkomstrelaterade dagpenningen utgör minst 80 procent av den tidigare fulla inkomstrelaterade dagpenningen. Skyddet kan användas om du uppfyller arbetsvillkoret på 12 månader innan maximiutbetalningstiden av dagpenningsperioden har löpt ut. Skyddet används inte om dagpenningsperiodens maximitid löper ut innan arbetsvillkoret uppfylls.
Skyddet tillämpas inte heller om utbetalningen av dagpenningen aldrig har påbörjats. Om du t.ex. får ett avgångsvederlag som motsvarar 13 månaders lön när ditt anställningsförhållande upphör, får du ingen arbetslöshetsdagpenning för den tid som avgångsvederlaget påverkar (ca 13 månader). Om du blir sysselsatt under den tid som avgångsvederlaget påverkas eller närmast efter och anställningsförhållandet varar i minst 12 månader, uppfylls arbetsvillkoret på nytt. I så fall beräknas den kommande nivån på den inkomstrelaterade dagpenningen utifrån det arbete där du har uppfyllt ett nytt arbetsvillkor på 12 månader. Om du inte tidigare har fått dagpenning, finns inget 80 % -skydd för dagpenning.
Jämförelsen som används vid skyddet utgår alltid från dagpenningen för en helt arbetslös.
Ovan nämnda skydd gäller endast full inkomstrelaterad dagpenning. Om du får jämkad inkomstrelaterad dagpenning kan nivån på den inkomstrelaterade dagpenningen sjunka med mer än 20 %, eftersom den jämkade inkomstrelaterade dagpenningens belopp också påverkas av andra bestämmelser.
Sysselsättningsskyldighet
Lagen om sysselsättningsskyldighet har upphävts, men den tillämpas fortfarande om arbetssökanden är minst 57 år och sysselsättningsskyldigheten har uppstått senast 1.9.2024. Om du har anställts på grund av sysselsättningsskyldigheten är arbetsvillkorets längd undantagsvis 6 månader. Inkomstrelaterad dagpenning beräknas inte heller om på nytt efter arbete som ordnats på grund av sysselsättningsskyldigheten, om lönen som ligger till grund för dagpenningen inte ökar jämfört med den tidigare grundlönen.
Om du har anställts på grund av sysselsättningsskyldigheten till exempel för perioden 15.7.2024–14.1.2025, granskas arbetsvillkoret enligt följande: För perioden 15.7.–1.9.2024 räknas hur många arbetsveckor på minst 18 timmar du har haft. Om du regelbundet har arbetat minst 18 timmar per vecka utan obetalda frånvaron, uppfylls 7 arbetsvillkorsveckor. Dessa omvandlas till arbetsvillkorsmånader, vilket ger 2 arbetsvillkorsmånader (7/4 = 1,75 och avrundat till 2). Arbetsvillkoret granskas från och med 2.9.2024 baserat på lönen. Om du har fått en lön på minst 930 euro per månad, och den har betalats ut under samma månad som den har tjänats in, har du uppfyllt 4 arbetsvillkorsmånader för perioden 2.9.–31.12.2024. Om du för januari (1.1.–14.1.2025) har fått en lön på minst 465 euro men under 930 euro, har du uppfyllt en halv arbetsvillkorsmånad. För anställningsperioden har du således uppfyllt totalt 6,5 arbetsvillkorsmånader, vilket innebär att arbetsvillkoret är uppfyllt.
Skyddet för nivån på inkomstrelaterad dagpenning för personer över 58 år har tagits bort
Tidigare omräknades inte nivån på dagpenningen för arbetssökande över 58 år efter att arbetsvillkoret uppfyllts, om den inte hade ökat. Denna undantagsregel har nu tagits bort från lagen. Nivån på inkomstrelaterad dagpenning beräknas alltid om när arbetsvillkoret uppfylls. Om inkomstrelaterad dagpenning inte har betalats ut för maximitiden, är den nya fulla inkomstrelaterade dagpenningen dock minst 80 % av den gamla fulla inkomstrelaterade dagpenningen. Arbete som ordnats på grund av sysselsättningsskyldigheten är ett undantag (se föregående punkt).
Dagarna nollställs inte och nivån på dagpenningen räknas inte om under tilläggsdagarna
Nollställning av inkomstrelaterade dagpenningsdagar görs inte om du redan har fått utbetalda tilläggsdagar (“pensionssluss”). Detta innebär att nivån på inkomstrelaterad dagpenning inte längre beräknas om, även om du arbetar och uppfyller arbetsvillkoret. Nivån på inkomstrelaterad dagpenning “låses” när den första tilläggsdagen har betalats ut. Om inkomstrelaterad dagpenning har sänkts (gradering), fortsätter utbetalningen på den lägre nivån under hela perioden med tilläggsdagar.