Olika former av permittering

Heltidspermittering

Heltidspermittering innebär att permitteringen pågår utan avbrott i minst en kalendervecka, dvs. från måndag till söndag. Då betalar vi ut full inkomstrelaterad dagpenning för permitteringsdagarna. Om du har andra inkomster under heltidspermitteringen, t.ex. inkomst av företagsverksamhet, betalas den inkomstrelaterade dagpenningen ut som jämkad dagpenning. I sådana fall tar vi hänsyn till inkomsterna från företagsverksamheten och betalar ut den inkomstrelaterade dagpenningen såsom jämkad för permitteringsveckorna. Gå till e-tjänsten för att uppskatta storleken på den jämkade inkomstrelaterade dagpenningen.

Inkomstrelaterad dagpenning betalas inte ut för söckenhelger, om de är betalda helgdagar för dig. Om du t.ex. blir permitterad över påsk, sätts först en självrisktid på fem dagar ut (14.4.–24.4.2025), varefter inkomstrelaterad dagpenning betalas ut för en dag (25.4.2025). Långfredagen och annandag påsk är inte självriskdagar och inkomstrelaterad dagpenning betalas inte ut för dem. Det samma gäller för första maj, Kristi himmelsfärdsdag, midsommarafton, julafton, juldagen, annandag jul, nyårsdagen och trettondagen. Ingen inkomstrelaterad dagpenning betalas ut för de här dagarna. De är heller inte självriskdagar.

Sådana branscher där söckenhelger kan vara arbetsdagar utgör undantag från regeln. I sådana fall betalar vi ut inkomstrelaterad dagpenning även för söckenhelgerna i samband med permittering, under förutsättning att dessa dagar skulle ha varit arbetsdagar utan permittering och att lönen dras av från dessa dagar. 

Förkortad arbetsvecka

Förkortad arbetsvecka innebär att du har minst en hel permitteringsdag under en kalendervecka (mån-sön). Även i ett sådant fall betalar vi ut full inkomstrelaterad dagpenning för de dagarna som du är permitterad. Under de här veckorna får arbetstiden inte överstiga 80 % av den maximala arbetstiden inom sektorn. I praktiken innebär det här att du kan ha högst fyra arbetsdagar av normal längd under en kalendervecka, utöver permitteringsdagen, för att vi ska kunna betala ut inkomstrelaterad dagpenning för permitteringsdagen. Om du arbetar i skift och har tre permitteringsdagar och fyra arbetsdagar under en kalendervecka, kan inkomstrelaterad dagpenning endast betalas ut för en dag, även om lönen har dragits av för tre dagar. Det här beror på att antalet arbetslöshetsdagar, samt antalet arbets-, ersättnings- och självriskdagar kan vara högst fem under en kalendervecka.

Om du har andra inkomster under den förkortade arbetsveckan, t.ex. inkomst av företagsverksamhet i bisyssla, betalas den inkomstrelaterade dagpenningen ut som jämkad dagpenning. I ett sådant fall beaktar vi löneinkomsten från arbetsgivaren samt inkomsten från företagsverksamheten och betalar ut jämkad dagpenning för de veckor som du är permitterad. Inkomsterna från arbetsgivaren som permitterat dig beaktas enligt intjänandeprincipen, dvs. inkomsterna beaktas för den månad som arbetet utfördes. Inkomsterna av företagsverksamhet i bisyssla beaktas i regel enligt det senast fastställda personliga beskattningsbeslutet. Gå till e-tjänsten för att uppskatta storleken på den jämkade inkomstrelaterade dagpenningen.

Om du har permitterats genom förkortad arbetsvecka från deltidsarbete, betalar vi inte ut full inkomstrelaterad dagpenning för permitteringsdagarna, utan vi betalar jämkad dagpenning, eftersom full inkomstrelaterad dagpenning för permitteringsdagarna förutsätter att du har arbetat heltid före permitteringen. 

Förkortad arbetsdag och blandad permittering

En permittering kan också utföras genom förkortad arbetsdag. Det innebär att den dagliga arbetstiden minskas från till exempel 7,5 till 6 timmar, och att lönen sänks i motsvarande grad. Jämkad dagpenning betalas ut för förkortad arbetsdag. Löneinkomsterna beaktas enligt utbetalningsprincipen, dvs. enligt när de betalas ut. Arbetstidsgranskning tillämpas på förkortad arbetsdag, vilket innebär att arbetstiden inte får överstiga 80 % av den maximala arbetstiden inom branschen per jämkninsperiod, för att man ska kunna betala ut jämkad dagpenning. Arbetstiden granskas per jämkningsperiod, det vill säga i perioder om fyra kalenderveckor eller en månad, och arbetstiden beaktas för den jämkningsperiod då lönen betalas ut.

En blandad permittering innebär att du har både ofullständiga och hela permitteringsdagar under samma kalendervecka. Vid jämkad dagpenning beaktas inkomsterna huvudsakligen enligt utbetalningsprincipen, dvs. enligt när de betalas ut. Även arbetstidsjämförelsen görs för den jämkningsperiod då lönen betalas ut.    

Du kan uppskatta nivån på den jämkade inkomstrelaterade dagpenningen i arbetslöshetskassans e-tjänst. 
Se avsnittet Sysselsättning och inkomst för mer detaljerade villkor för hur den betalas ut och hur dess storlek bestäms.  

Självrisktid

Innan utbetalningen av den inkomstrelaterade dagpenningen kan börja, sätts en självrisktid som ska motsvara sju arbetsdagar. Självrisktiden måste uppfyllas inom åtta på varandra följande kalenderveckor. Om din första permitteringsdag infaller vecka 8 (fredag), måste självrisktiden uppfyllas senast vecka 15. En arbetsvecka kan ha högst fem självriskdagar eftersom kan det finnas högst fem arbets-, ersättnings- och självriskdagar under en kalendervecka. Om det till exempel finns fyra normallånga arbetsdagar under en kalendervecka kan högst en självriskdag tas från den veckan. Självriskperioden fastställs alltid på nytt när arbetsvillkoret uppfylls på nytt.

Permittering av en visstidsanställd

En arbetslöshetskassa får endast betala ut dagpenning till en visstidsanställd för permitteringstid, när arbetstagaren i fråga är ställföreträdare för en annan person och denna andra person kunde ha blivit permitterad.