Frågor och svar om permittering
Jag var senast permitterad från och med 6.11.2023. Jag arbetade tre dagar i veckan fram till slutet av 2023. Om jag blir permitterad igen i november, är min självrisktid fortfarande giltig?
Självrisktiden är inte längre giltig. När längden på arbetsvillkoret ändrades till 12 månader från och med 2.9.2024, gjordes också en ändring i självrisktiden så att den alltid sätts när arbetsvillkoret uppfylls. Tidigare var självrisktiden giltig i ungefär ett år, om dagpenning hade betalats för minst en dag i samband med självrisktiden. Med denna procedur säkerställdes att självrisktiden endast behövde sättas en gång per år, även om arbetsvillkoret på 26 veckor hade uppfyllts två gånger under året. Eftersom arbetsvillkoret nu ändrades till 12 månader, togs den ovan nämnda ettåriga regeln bort från lagen. I fortsättningen sätts självrisktiden alltså alltid när arbetsvillkoret på 12 månader uppfylls.
Om självrisktiden senast sattes från och med 6.11.2023 och du har arbetat tre dagar i veckan, har du samlat arbetsvillkorsveckor parallellt med permitteringen. Arbetsvillkoret har samlats fram till 1.9.2024 för de kalenderveckor då du har arbetat minst 18 timmar per vecka. Du har alltså samlat arbetsvillkorsveckor fram till 1.9.2024, totalt 43 veckor. Dessa omvandlas till arbetsvillkorsmånader genom att dela 43 med 4. Resultatet blir 11 månader när resultatet (10,75) avrundas uppåt. Observera att perioden 6.11.2023-1.9.2024 är något mindre än 10 månader enligt kalendern. Denna omvandling gör att arbetsvillkorsmånaderna blir fler än vad de skulle vara enligt kalendern. För september och oktober 2024 har arbetsvillkoret samlats enligt den nya lagen, om du har fått en lön på minst 930 euro per månad. Om permitteringen börjar i november 2024, har du redan samlat minst 12 arbetsvillkorsmånader fram till början av permitteringen, så självrisktiden sätts.
Jag var permitterad i mars 2024 under självriskperioden (4.3.-12.3.2024), ingen dagpenning betalades. Jag blir permitterad igen i december i två veckor. Kommer jag att ha en självrisktid?
Självrisktiden tas inte. Arbetsvillkoret förlängdes till 12 kalender månader den 2.9.2024, och du omfattas nu av detta. Detta innebär också att självrisktiden är giltig så länge tills du uppfyller arbetsvillkoret på 12 kalender månader igen. Det spelar ingen roll att dagpenning inte betalades i mars under självrisktiden, eftersom kravet på att dagpenning skulle betalas för minst en dag för att självrisktiden skulle vara giltig i ungefär ett år togs bort från lagen. I fortsättningen sätts självrisktiden alltså alltid när arbetsvillkoret på 12 månader uppfylls. Beräkningen av det nya arbetsvillkoret började den 13.3.2024. Eftersom nästa permittering är redan i december, uppfyller du inte arbetsvillkoret på 12 månader mellan permitteringarna, så en ny självrisktid sätts inte.
Jag fick senast dagpenning i oktober 2023. Jag blir permitterad igen i november. Den beräknade längden på permitteringen är 90 dagar. Kommer min dagpenning att reduceras?
Du har uppfyllt arbetsvillkoret på 12 månader mellan permitteringarna, så du omfattas av reduceringen. Dagpenningens nivå sänks med 20 % om permitteringen varar så länge att vi betalar dig dagpenning för 40 betalningsdagar. Först sätter vi en självrisktid på 7 dagar när permitteringen börjar. Nästa reducering görs dock inte om permitteringen varar högst 90 dagar. Nästa reducering skulle göras först efter att vi har betalat dagpenning för 170 betalningsdagar.
Jag kommer att bli permitterad. Vad ska jag göra först?
Anmäl dig som arbetslös arbetssökande på Jobbmarknaden i avsnittet E-tjänster senast den första dagen som du är permitterad. Din arbetsgivare kan inte göra anmälan för dig. Samma dag som du anmäler dig som arbetslös börjar din jobbsökning. Inkomstrelaterad dagpenning kan endast betalas för den tid då jobbsökningen är i kraft.
Hur stor bli min inkomstrelaterade dagpenning?
Du kan beräkna beloppet på din dagpenning i kassans e-tjänst. När du har loggat in hittar du en dagpenningskalkylator på startsidan.
När och hur ansöker jag om dagpenning?
Skicka din första ansökan till arbetslöshetskassan via kassans e-tjänst. Logga in här.
Observera att inkomstrelaterad dagpenning inte kan sökas i förväg. Den betalas inte heller för en period som går längre tillbaka i tiden än tre månader.
Om du är permitterad i minst två veckor utan avbrott, fyll i ansökan om inkomstrelaterad dagpenning för de två första permitteringsveckorna och skicka den till kassan först efter det att två veckor har förflutit. Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsten, vänligen kontakta Pro-kassan.
Om du har permitterats regelbundet varannan vecka, skicka ansökan till kassan tre veckor efter det att permitteringen har börjat. Om den första permitteringsveckan är t.ex. vecka 15 och nästa permitteringsvecka är vecka 18, skicka in ansökan i slutet av vecka 18 (söndag).
Om du permitteras genom förkortad arbetsvecka, lämnar du in ansökningarna per löneperiod. Om löneperioden är en månad, lämnar du in din första ansökan den sista dagen i den månaden som permitteringen började. Lämna in din ansökan 31.1. om permitteringen började 7.1. Skicka in nästa ansökan för hela februari, osv.
Om du har permitteringsdagar bara då och då, skicka in ansökan för en kortare period så att dagarna med inkomstrelaterad dagpenning inte “förfaller”, eftersom inkomstrelaterad dagpenning betalas endast för tre månader i efterhand.
Om du är permitterad i sju dagar (= svälrisktid) och du inte vät när du blir permitterad igen kan du skicka en ansökan efter permittering upphörs.
Bifoga följande bilagor till din ansökan
• Meddelande om permittering som du fått av din arbetsgivare. Kassan godkänner ett meddelande du fått per e-post. Det måste alltså inte vara underskrivet för hand.
• Beslut om eventuella sociala förmåner (se ansökningsblanketten för vilka förmåner det krävs ett beslut)
• Beskattningsbeslut, om du har företagsverksamhet i bisyssla, t.ex. jordbruk eller skogsbruk
• Ändringsskattekort, om du inte beställt det direkt till arbetslöshetskassan. Arbetslöshetskassan har fått ditt skattekort som trädde i kraft 1.1. direkt från skattemyndigheten. Förskottsinnehållningen verkställs enligt uppgifterna i det här skattekortet om kassan inte har fått ett ändringsskattekort. Observera att förskottsinnehållningen i skattekort som inte är ändrade är minst 25 %.
Du kan beställa ett ändringsskattekort för inkomstrelaterad dagpenning från MinSkatt.
Den inkomstrelaterad dagpenningen beräknas utifrån löneuppgifter som erhållits från inkomstregistret, men uppgifterna är inte alltid tillräckliga. I sådana fall ber vi om mer information om uppgifterna i inkomstregistret eller så kan vi begära lönebesked eller löneintyg. Du bör också själv kontrollera innan du skickar in ansökan om dina uppgifter i inkomstregistret är korrekta. Om det finns brister, be din arbetsgivare att rätta till uppgifterna.
Vad ska jag göra efter att jag har skickat in min första ansökan?
När du har skickat in din första ansökan till kassan och permitteringen fortsätter, skickar du följande ansökan efter de följande fyra kalenderveckorna. Om du får jämkad dagpenning anpassar du ansökningsperioden enligt din löneperiod, antingen per månad eller i fyra kalenderveckors perioder.
Jag gick till e-tjänsten för att se mina uppgifter i inkomstregistret, men det står "Inkomstregisteruppgiften saknas". Vad beror det här på?
Kassan får uppgifterna från inkomstregistret först efter att du har skickat din ansökan till kassan. Om du vill se dina egna uppgifter i inkomstregistret innan dess måste du logga in på inkomstregistret (www.inkomstregistret.fi).
Var kan jag kontrollera hur långt behandlingen av min ansökan har kommit?
Gå till e-tjänsten för att se hur behandlingen av din ansökan framskrider. På kassans startsida ser du hur behandlingen av alla ansökningar som lämnats in till kassan framskrider.
Spelar det någon roll för utbetalningen av dagpenning hur jag är permitterad?
Sättet på vilket permitteringen genomförs har betydelse. Den entydigaste formen av permittering är att vara permitterad under hela kalenderveckor. Om det här inte är möjligt, kan man också permittering hela arbetsdagar under en kalendervecka (s.k. förkortad arbetsvecka). I detta alternativ är det viktigt att notera att om du arbetar en fyradagars arbetsvecka (fyra arbetsdagar och en permitteringsdag under kalenderveckan), får arbetstiden inte överstiga den normala arbetstiden på någon arbetsdag, eftersom du redan arbetar 80 % av arbetstiden under en fyradagars arbetsvecka. Inkomstrelaterad dagpenning kan endast betalas för de kalenderveckor då arbetstiden är högst 80 % av den normala arbetstiden inom branschen. Om arbetstiden under kalenderveckan överstiger 80 % ens med en minut, finns det ingen rätt till inkomstrelaterad dagpenning för permitteringsdagarna under den kalenderveckan. Dessutom, om du till exempel har företagsverksamhet, beaktar vi lönen du får från den permitterande arbetsgivaren samt företagsinkomsten och betalar ut jämkad dagpenning. Och om du arbetar deltid och blir permitterad till en förkortad arbetsvecka (du har både arbetsdagar och permitteringsdagar under kalenderveckan), betalar vi även i detta fall ut jämkad dagpenning.
Det mest utmanande alternativet är att vara permitterad på ett varierande sätt, dvs. att du till exempel har ofullständiga arbetsdagar och hela permitteringsdagar under samma vecka. I sådana fall betalar vi ut jämkad dagpenning, så att inkomsterna beaktas för den jämkningsperiod under vilken de betalas ut.
Betalas inkomstrelaterad dagpenning ut för söckenhelger?
Om du får månadslön och är permitterad endast en del av en månad med söckenhelgsdagar, betalar vi inte ut inkomstrelaterad dagpenning för dem, eftersom det i regel inte görs avdrag för dessa dagar till lönen. Om du är permitterad till exempel under påsveckan betalar vi ut inkomstrelaterad dagpenning för 4 dagar. Det finns också branscher där söckenhelgerna är permitteringsdagar på grund av att arbetet också utförs på söckenhelger. Då betalar vi ut inkomstrelaterad dagpenning för söckenhelgsdagarna, om de hade varit arbetsdagar utan permitteringen och om lönen har dragits av för permitteringsdagarna. I vissa branscher betalar man ut ersättning för söckenhelger, varvid inkomstrelaterad dagpenning inte betalas ut för dessa på grund av ersättningen.
Hur betalar jag medlemsavgiften under permitteringen?
Du behöver inte betala medlemsavgiften själv om du är permitterad på heltid (du får ingen lön). Du behöver inte heller anmäla permitteringen separat till medlemstjänst. Arbetslöshetskassan tar ut en medlemsavgift som är 34 cent (år 2025) per dagpenningsdag från arbetslöshetsdagpenningen. Om du är delvis permitterad (du har löneinkomster), betalar du medlemsavgiften för löneinkomsten i normal ordning.
Jag arbetar deltid 0–37,5 timmar i veckan om det behövs. Min arbetsgivare informerade mig om att det inte finns något jobb under de kommande två veckorna. Behöver arbetslöshetskassan ett intyg på detta?
Nej, eftersom du inte har någon fastställd minimiarbetstid per vecka. Sök dagpenning normalt i samma takt som tidigare och meddela att du är arbetslös de veckor som arbetsgivaren kan erbjuda dig arbete.
Jag hade redan kommit överens om att ta semester, men nu är jag permitterad. Hur anmäler jag semestern?
Ange semestern i ansökan om inkomstrelaterad dagpenning genom att markera "semester" för semesterdagarna, eftersom inkomstrelaterad dagpenning inte betalas ut under semestern. Semestern avbryter utbetalningen av den inkomstrelaterade dagpenningen. Utbetalningen av dagpenningen fortsätter som vanligt efter semestern.
Har semestertillägget någon inverkan på den inkomstrelaterade dagpenningen?
Nej, om det är fråga om ett semestertillägg som betalas ut för en semester som grundar sig på heltidsarbete.
Jag får semesterpenning för heltidsarbete under min permittering. Påverkar det min dagpenning?
Nej, det gör det inte.
Min telefonförmån fortsätter även under permitteringen. Påverkar det här min inkomstrelaterade dagpenning?
Nej, om permitteringen gäller hela dagar och vi betalar dig full inkomstrelaterad dagpenning för permitteringsdagarna.
Måste meddelandet om permittering vara undertecknat?
Arbetslöshetskassan kräver inte det, utan det räcker också med ett meddelande då fått per e-post.
Jag är permitterad på heltid. Vad ska jag göra om jag blir sjuk medan jag är permitterad?
Om du är permitterad på heltid och sjukdomen bara varar några dagar, betalar vi ut inkomstrelaterad dagpenning i normal ordning för permitteringsdagarna. Om sjukledigheten varar mer än 10 dagar måste du ansöka om sjukdagpenning hos FPA, eftersom inkomstrelaterad dagpenning endast betalas ut för FPA:s självrisktid, enligt sjukförsäkringslagen. Du hittar ansökan om sjukdagpenning på FPA:s webbplats.
Jag har blivit permitterad genom förkortad arbetsdag. Vad gör jag om jag blir sjuk?
Om du blir sjuk under permitteringen betalar vi ut jämkad dagpenning för självrisktiden för FPA:s sjukdagpenning (= dagen du insjuknade + 9 därpå följande vardagar) under förutsättning att vi också har betalat ut dagpenning för dagen före insjuknandet. Det är inte möjligt att få jämkad dagpenning efter sjukdagpenningens självrisktid. Arbetsgivaren ansöker hos FPA om FPA:s sjukdagpenning i anslutning till löneutbetalningen för den tid som löneutbetalningsskyldigheten gäller. Du har möjlighet att ansöka om den andel av sjukdagpenningen som återstår för dig själv för den tid som lönebetalningsskyldigheten gäller. Det går inte att säga om det återstår något att betala ut. FPA gör beräkningen separat för varje sökande. Om det inte finns något att betala ut, kan man ansöka om utkomststöd.
Kan jag tjäna pengar under min permittering?
Om du är helt permitterad och tar ett “gigjobb” hos en annan arbetsgivare i högst två veckor under permitteringen, betalar vi jämkad dagpenning. I detta fall påverkar 50 procent av inkomsterna dagpenningen minskande. Om du däremot arbetar hela arbetsdagar för din egen arbetsgivare, betalar vi inte för dessa arbetsdagar och betalar full dagpenning för permitteringsdagarna som ingår i ansökningsperioden. Om du däremot arbetar endast en del av dagen för din egen arbetsgivare, betalar vi jämkad dagpenning.
Jag har ålderspension, men jag har fortsatt att arbeta och nu blir jag permitterad. Har jag rätt till inkomstrelaterad dagpenning?
Inkomstrelaterad dagpenning kan inte betalas ut, eftersom ålderspensionen är en social förmån som förhindrar utbetalning av inkomstrelaterad dagpenning.
Jag började få partiell förtida ålderspension, men arbetar fortfarande och ska bli permitterad. Har jag rätt till dagpenning?
Inkomstrelaterad dagpenning kan betalas ut, eftersom partiell förtida ålderspension inte är en social förmån som inverkar på den inkomstrelaterade dagpenningen. Du kan fortfarande ta ut din pension medan du är permitterad och den inkomstrelaterade dagpenningen betalas ut i sin helhet. Pensionen dras inte av från den inkomstrelaterade dagpenningen.
Jag är delinvalidpensionerad och blir permitterad. Hur beräknas min inkomstrelaterade dagpenning och hur påverkar pensionen min inkomstrelaterade dagpenning?
Den inkomstrelaterade dagpenningens nivå bestäms på basis av de inkomster som föregår pensionen, om du har varit medlem i en arbetslöshetskassa under den här tiden. Delinvalidpensionen dras i sin helhet av från den inkomstrelaterade dagpenningen. Om pensionen till exempel är 1 000 euro i månaden, får du 1 000 euro mindre inkomstrelaterad dagpenning per månad.
Om du har permitterats för endast en del av kalenderveckan, dvs. att du också har arbetsdagar utöver permitteringsdagarna, betalar vi ut jämkad och sänkt dagpenning. Det här innebär att pensionen dras av från den inkomstrelaterade dagpenningen till 100 %. Dessutom beaktar vi den lön som du har fått under permitteringsmånaden och betalar ut jämkad inkomstrelaterad dagpenning. I sådana fall kan det hända att det inte återstår någon jämkad inkomstrelaterad dagpenning att betala ut.
Min permittering annullerades, men jag hade redan anmält mig som arbetssökande. Vad ska jag göra?
Meddela arbetskraftsmyndigheten (Jobbmarknaden) om att din permittering har annullerats, varvid arbetskraftsmyndigheten skickar ett utlåtande om att din permittering har annullerats till kassan.
Min permittering upphörde tidigare än överenskommet. Vad ska jag göra?
Meddela arbetskraftsmyndigheten om att permitteringen upphörde. Om du inte har ansökt om dagpenning för permitteringsdagarna, skickar du en ansökan om de återstående permitteringsdagarna. Använd fortsättningsansökan med ändring och meddela att du inleder heltidsarbete som varar längre än två veckor.
Frågor som rör beräkning av dagpenningen
Arbetslöshetskassan meddelar att den får löneuppgifterna från inkomstregistret. Behöver jag skicka ett löneintyg?
Beloppet av inkomstrelaterad dagpenning beräknas utifrån löneuppgifterna som erhålls från inkomstregistret, så i princip behöver du inte skicka in ett löneintyg. Om uppgifterna i inkomstregistret inte är tillräckliga för att fastställa den inkomstrelaterade dagpenningen, kommer vi i detta fall att begära kompletterande uppgifter till de uppgifter som finns i inkomstregistret eller vi kan begära lönespecifikationer eller ett löneintyg. Du bör också själv kontrollera innan du skickar in ansökan om dina uppgifter i inkomstregistret är korrekta. Om det finns brister i dem, be din arbetsgivare att korrigera uppgifterna.
Observera att det finns vissa undantag då dagpenningen beräknas utgående från någon annan period än den som direkt föregick permitteringen. Det gäller till exempel om du har varit föräldraledig eller hemma med hemvårdsstöd och efter att du återvänt till jobbet inte har hunnit arbeta minst 12 månader före permitteringen.
Jag är partiellt vårdledig och blir permitterad. För vilken tid beräknas min inkomstrelaterade dagpenning?
Den inkomstrelaterade dagpenningen räknas på basis av ditt arbete före den partiella vårdledigheten, förutsatt att du då har varit medlem i en arbetslöshetskassa. Om du före den partiella vårdledigheten har varit föräldraledig och hemma med hemvårdsstöd, hoppar man över dessa perioder. Beloppet på den inkomstrelaterade dagpenningen beräknas istället på basis av det arbete som föregår föräldraledigheten, förutsatt att du har varit medlem i en arbetslöshetskassa och har uppfyllt arbetsvillkoret på 12 månader före föräldraledigheten. Det spelar ingen roll hur länge du har varit på partiell vårdledighet. Man kan alltså behöva gå ganska långt bak i tiden för att beräkna dagpenningen. Indexförhöjning kan dock inte göras på nivån för den inkomstrelaterade dagpenningen. Be din arbetsgivare om ett löneintyg för tiden före den partiella vårdledigheten, eftersom partiell vårdledighet inte framgår av inkomstregistret.
Om du har blivit medlem i en kassa först under den partiella vårdledigheten, måste dagpenningen räknas ut på basis av arbetet under den partiella vårdledigheten.
Om du får partiell vårdpenning eller flexibel vårdpenning från FPA under permitteringen, dras dessa av från dagpenningen.
Jag har tagit ut partiell förtida ålderspension. För vilken tid beräknas min inkomstrelaterade dagpenning?
Den inkomstrelaterade dagpenningen beräknas på basis av inkomsterna före permitteringen även om du arbetade deltid på grund av partiell förtida ålderspension. Partiell förtida ålderspension undantas inte vid beräkningen av den inkomstrelaterade dagpenningen. Partiell förtida ålderspension påverkar på andra sidan inte utbetalningen av inkomstrelaterad dagpenning, eftersom pensionen inte är en förmån som minskar den inkomstrelaterade dagpenningens belopp.
Jag studerar och arbetar deltid. Min arbetsgivare planerar nu att permittera mig. Från vilken period beräknas min inkomstrelaterade dagpenning?
Studietiden hoppas inte över vid beräkningen av nivån på den inkomstrelaterade dagpenningen om du har arbetat tillräckligt mycket under dina studier så att lönen från arbetet uppfyller arbetsvillkoret. Därför inkluderas lönerna från dessa arbetsperioder i beräkningen av den inkomstrelaterade dagpenningen.
Jag har frivilligt arbetat deltid. Från vilken period beräknas min inkomstrelaterade dagpenning när jag blir permitterad?
Om du har arbetat deltid tillräckligt mycket för att uppfylla arbetsvillkoret, beräknas den inkomstrelaterade dagpenningen utifrån inkomsterna före permitteringen. Den inkomstrelaterade dagpenningen beräknas alltså från den period då arbetsvillkoret uppfylldes.